Vigyázat, kullancsveszély!

A parkok, erdők gyönyörűek és valódi feltöltődést jelentenek, azonban egyre nagyobb veszélynek vannak kitéve a kirándulók. Vérszívó kullancsok lesnek áldozataikra, és ami ennél is nagyobb baj: fertőznek.

Magyarországon a közönséges kullancs a leggyakoribb, az 1-4 mm nagyságú vérszívók a fákon, leveleken, bokrokon és még a fűszálakon is megtelepedve várják, hogy ráugorhassanak az áldozatukra. Különösen az áprilistól júliusig terjedő időszakban aktívak, de természetesen az év többi részében is roppant elővigyázatosnak kell lennünk. A kullancsoktól egyedül a téli fagyok idején nem kell tartanunk, és bár az említett április-június időszak nevezhető kritikusnak, a fertőzött kullancsok sajnos az év többi részében is veszélyt jelenthetnek a kirándulókra.

Ixodes ricinus

A kullancscsípés veszélyei

Az emberre a kullancs a legveszélyesebb élősködő, ennek az az oka, hogy két olyan fertőzést is hordoz, ami emberre nézve is roppant káros lehet.

  •  Lyme-kór: hosszadalmas gyulladásos kórképet mutat különböző szervekben, ha nem kezelik. Antibiotikummal gyógyítható, minél hamarabb diagnosztizálják, annál kevesebb gyógyszerre van szükség
  • Agyvelő- és agyhártya-gyulladás: főleg gyermekekre veszélyes, nehéz ellene védekezni. A vírus ellen nincs célzott gyógyszer, ezért a megelőzésre érdemes koncentrálni.

Megelőzés

Mit tehetünk, ha nem szeretnénk semmilyen betegséget megkapni a kullancstól, sőt, ha lehet a csípését is elkerülnénk?

  • Kerüljük a kullanccsal különösen fertőzött területeket: ez nem azt jelenti, hogy maradjunk a négy fal között, de ha lehetséges, akkor figyeljük a híradásokat, és a kullancsokkal különösen terhelt erdőket, mezőket, ha lehet, kerüljük el.
  • Az öltözködés: minél kevesebb esélye van a kullancsnak eljutni a bőrünkhöz, annál nagyobb eséllyel ússzuk meg a kullancscsípést. Zárt cipő, zokni, hosszúnadrág, hosszú ujjú póló, sapka – ne adjunk esély a kullancsnak, hogy megkapaszkodjon a bőrünkön.
  • Kullancsriasztó aeroszolok: minden esetben fújjuk be magunkat jó alaposan, a kirándulás során akár többször is.
  • Test átvizsgálása: vizsgáljuk át magunkat miután hazaértünk, ennél biztosabb módszer igazság szerint nincsen. A kullancsokat könnyen észre lehet venni, és egy erre alkalmas eszközzel tökéletesen el lehet távolítani.

(2016. szeptember 2.)