Tejallergia. A tejfogyasztás enyhítheti a tejallergia tüneteit

A kísérletben részt vett gyermekek alacsony számának ellenére (19) a tudósok igen bíztatónak tartják az eredményeket, hiszen ez volt az első úgynevezett kétszeresen-vak és placebóval ellenőrzött kísérlet a tej immunoterápiával kapcsolatban. A kísérlet során a gyermekek egy csoportja tejport kapott, a másik csoport tagjai pedig placebót, amely pontosan úgy nézett ki, mint a tejpor. Sem a gyerekek, sem a kutatók nem tudták, hogy melyik résztvevő kapott tejport, és melyik placebót.

“Eredményeink szerint a szájon keresztül alkalmazott immunoterápia segít az immunrendszernek, hogy jobban tolerálja a tejben lévő allergéneket, azokat, amelyek korábban az allergiás reakciókat váltották ki – nyilatkozta Dr. Robert Wood, a Hopkins Gyermekgyógyászati Központjában található Allergia és Immunológiai osztály igazgatója – Bár további kutatások szükségesek, a mostani eredményeink azt mutatják, hogy az orális immunoterápia lehet az egyik megoldás az étallergiások kezelésére.”

Az ételallergiák kezelése jelenleg főként az allergén anyagok kerüléséből és az allergiás reakciók tüneti kezeléséből áll. Az orvosok sokszor arra számítanak, hogy a gyermek kinövi majd az allergiát. Az ételallergia azért különösen veszélyes, mert bizonyos élelmiszerfajtákat igen nehéz elkerülni, és a reakciók akár halálosak is lehetnek.

Az Egyesült államok Betegségirányítási és Megelőzési Központjának jelentése szerint az USA-ban jelenleg mintegy hárommillió gyerek szenved legalább egy ételallergiától, amelyek közül a tejallergia a leggyakoribb.

A mostani kísérlet során négy hónapig 19 6 és 17 éves tejallergiás gyermeknél vizsgálták a fokozatosan emelt dózisú tejfogyasztás hatásait. A 19-ből 12-en kaptak valódi tejfehérjét, hete pedig placebót. A kísérlet kezdetén a gyermekek szervezete mindössze 40 milligrammnyi tejet volt képes tolerálni.

A kutatás végére a valódi tejfehérjét fogyasztó gyermekek legkevesebb 2540, de akár 8140 milligrammnyi tejet is képesek voltak elfogyasztani, nagyobb allergiás tünetek jelentkezése nélkül. Bár a szervezetükben továbbra is jelen voltak a tej elleni antitestek, de testük jobban tolerálta a tejfehérjéket, mint korábban. A kutatók szerint ennek fenntartásához azonban szükséges a rendszeres tejfogyasztás, így a kísérlet végeztével is arra bíztatták a gyerekeket, hogy ne hagyják abba a napi rendszeres tejivást.

“Természetesen otthoni körülmények között senki ne próbálkozzon ilyesmivel, hiszen a folyamat pontos megismeréséhez további kutatások és kísérletek szükségesek” – nyilatkozta Wood professzor.

A Hopkins kutatócsoportja most a már bevált kísérleti módszert alkalmazza tojásallergiában szenvedő gyermekek esetében is.

medipress