Szex terhesség alatt és után

Az anyaság veszteség?
A nők terhesség alatti változásai változást, fejlődést hoznak a nőiségükben, a szexualitásukban, a társas viszonyaikban. Nő az érzékenységük testileg és lelkileg is. A nemi szervek érzékelése az aktívabb működések előtérbe kerülhet. Többre lesz igény a szexben is, mint eddig. A sok új igényre pedig sok új lehetőség van a szervezetben ilyenkor. Riogatják a kismamákat a gyerekes nők, hogy el fogják veszíteni a nőiségüket az anyaságért cserébe.
Férfiasság terhei
A férfiak közben ennek az egész folyamatnak a külső szemlélői. Nincs lehetőségük együttfejlődni a nőkkel ugyanazon a módon. A kapcsolatuk miatt azonban a női változások hatással vannak rájuk, inspirálhatja őket és kihívást is jelent, no meg elég aggódást és ijedelmet: a születendő gyermekért, a nő változásai miatt, a szex miatt, az anyagiak miatt… Minden férfi folyamatosan küzd a férfiassága megtartásáért. A gyermekvárás olyan időszak a számukra, ami veszélyzteti őket vagy akár „rossz” útra is térhetnek közben. Hiszen a lelkiismeretfurdalással járó kikacsintások, főleg szabadságvággyal kombináltan, ilyenkor is előfordulnak. Akár rá is kaphatnak egy kis „utolsó” kalandozásra.
Szexzavarokba süllyedve
Ha a kapcsolatuk és a szex korábban is zavaros volt, akkor az új helyzet még nehezebben értelmezhető és nem biztos, hogy sikerül kihasználni a kedvező helyzeteket. Ha a nő lágyabb és simulékonyabb, akkor ezt figyelembe kell venni nemcsak a szexben, hanem az együttélés más területein is. Különben elefánt a porcelánboltban törékenységgel jár az érintkezés. A férfi érzéketlensége a változások iránt, lassú és bizonytalan kimenetelő alkalmazkodóképessége ezt eredményezheti. A nő pedig elvárásai függvényében csalódik, mert nem lát reményt arra, hogy partnere észreveszi és helyesen értelmezi az újdonságokat. Az előítéletek kialakulásában mindkét félnek sokat „segít” a tapasztaltabb baráti kör és a nagyobb család, akik már átmentek hasonló kálvárián. A szavak ugyan sok mindent elárulnak, de gyakran a megfogalmazásokon való lovagolás értelmetlen vitájába fullad a két nem eszmecseréje erről a témáról.
Szex a szexben
A nő „szexszel” a babával szoptatás és babusgatás közben, aki ezért csúcs érzésekben részesíti őt. Az érzések tiszták és intenzívek. A férfi gyakran teljesen kimarad ebből, és érzi is ezt. A nő pedig várja, hogy mikor szedi már össze magát és válik „apává”. Fájdalmas ez a várakozás, de a férfinek is fáj, mert nem képes behatolni, kirekesztettség érzése van. Az intelligencia különböző hiányosságai szerint fog mélyülni ez a nemértéskór és a problémák garmadáját vonja maga után. Ha szavak nélkül nem értik meg egymást, akkor szavakkal sem fognak többre menni, legfeljebb egyezkedés történik, amiben mindketten feladják eredeti céljaikat, sokkal rosszabbra cserélve, amit nem fognak tudni kibírni. Ez nem fogja felújítani és izgalmasabbá tenni a kapcsolatukat, ellenben kimerítően hat, ezért a szex romlani fog annak ellenére, hogy ott a lehetőség: sokkal jobban nővé és férfivá válni, egymás által.
Iskolázott kisszülők
Erre a feladatra sem lehet eléggé felkészülni. Menetközben van lehetőség arra, hogy tanulmányozzuk, kísérletezzünk vele, végső soron valamennyire szakértővé sikerülhet válni. Nem érdemes annak megfelelően gondolkodni és cselekedni, amit szenvedő „kollégáink” rosszul oldottak meg és állítják, hogy nem is lehet jobban. Nem a mások „tudása” alapján érdemes lépegetni, lemásolni a tökéletlenséget, hanem első kézből kell megszerezni a tapasztalatot, és közben kijavítani a saját (!) hibákat. és érdemes felkészülni arra, hogy egy szépséges és nehéz feladat közben nem szabad elhagyni, sajnálni magunkat. Tisztán kell végigvinni a célt és megőrizni annak értékességébe vetett hitünket azért, hogy ha elértük megérthessük, hogy mi is volt ez az egész. Ha feladjuk, soha sem fogjuk megérteni és nem fogjuk tudni továbbadni az ebből nyert bölcsességet a gyerekeinknek. Ez mind valóban nagy veszteség.