Összefüggés van az elfogyasztott cukormennyiség és a vérnyomás között

A magas vérnyomás a leggyakoribb krónikus betegség a fejlett országokban, illetve a fő kockázati faktora a szív-és vesebetegségek kialakulásának. A kutatók igyekeznek beazonosítani a környezeti tényezőket, és úgy látják, hogy a fruktóz lehet az egyik bűnös. A múlt században drámaian megnőtt az egyszerű cukrok fogyasztása, mellyel a feldolgozott ételek egész hadát édesítik. Ezzel egyidejűleg kétségbeejtően sok lett a magas vérnyomásban szenvedők száma is.

Ahhoz, hogy megvizsgálhassák a megnövekedett fruktózfogyasztás vérnyomásra gyakorolt hatását, Dr. Diana Jalal, a Coloradoi Egyetem Denveri Egészségtudományi Központjának munkatársa és kollégái a Nemzeti Egészségügyi és Táplálkozási Felmérés (2003-2006) adatait elemezték. 4528 felnőtt vett részt a felmérésben, 18 éven felüliek, akiknek kórelőzményében nem szerepelt magas vérnyomás.

A cikk folytatásához kattintson IDE

 

Forrás: LifeNetwork