Mire jók a probiotikumok?

Mik azok a probiotikumok?

A probiotikumok olyan baktériumcsaládok, amelyek az emberi bélflóra alkotóelemeit képezik. Probiotikumokat szájon át is bevihetünk a szervezetünkbe, akár kapszulázott formában, akár különféle élelmiszerek fogyasztásával.

Probiotic

Mire jó, ha probiotokumokat fogyasztunk?

Az emberi szervezet védekezőképességének legfontosabb bástyája a bélflóra, azaz a beleinkben élő baktériumok gazdag és változatos – minden emberre egyedileg jellemző összetételű – világa. Ha a külvilágból kórokozók lendülnek támadásba ellenünk, ezek a baktériumok akadályozzák meg azt, hogy meg is vethessék a lábukat a szervezetünkben.

Sajnos azonban a bélflóra sérülékeny, és ha felborul az egyensúlya, nem könnyű helyreállítani. Akár egy stresszes időszak, akár a nem megfelelő táplálkozás, akár egy antibiotikum-kúra elég ahhoz, hogy nehezen helyrehozható pusztulás álljon be a bélflóránkban.

Az antibiotikum, amelyet különféle baktérium-fertőzésekre ír fel az orvos, különösen akkor, ha széles spektrumú, a belekben nem csak a kórokozókat, hanem a hasznos baktériumokat is elpusztítja, ezért ha szedni kezdjük, minden esetben, már a kúra során érdemes probiotikumokat fogyasztani, hogy megelőzzük a súlyos bélflóra-károsodást.

Milyen tünetek esetén érdemes szedni probiotikumokat?

Azokon a fentebb említett eseteken kívül, amikor tudatában vagyunk, hogy kárt okoztunk a bélflórának, egyéb helyzetekben is hasznos lehet probiotikumok szedése. Különféle krónikus és gyulladásos bélbetegségek esetén (Crohn szindróma, IBS, fekélyesedés, gluténérzékenység stb.) hosszú távú szedése enyhíti a tüneteket, felső légúti megbetegedések és allergiák esetén az immunrendszer erősítésével enyhíti a betegség lefolyását, gyakori hüvelyfertőzés esetén és atópiás dermatitiszben szenvedő betegeknél a probiotikum alkalmazása hozzájárult a gyorsabb javuláshoz.

Hogy működik? Mire figyeljünk az alkalmazásnál?

Ha fertőzéses betegségek gyógyításánál alkalmazzuk aprobiotikumokat, akkor arra a hatásukra támaszkodhatunk, hogy kiszorítják a nem oda való baktériumokat, miközben gátolják a vírusok és gombák elszaporodását.

A megfelelő minőségű probiotikum minimum 2 milliárd baktériumot tartalmaz többféle törzsből vegyesen. Az alkalmazás során két dologra kell nagyon odafigyelni: az egyik, hogy ha antibiotikummal vesszük be, legalább két óra teljen el a két dolog elfogyasztása között, mert különben a probiotikum ronthatja a gyógyszer hatását. A másik, hogy a probiotikumot tilos meleg itallal bevenni, vagy a bevétel után forró ételt fogyasztani, mert a hő elpusztítja az élő baktériumokat.