Mire jó az omega3?

Az omeg-3 és az omega-6 az úgynevezett esszenciális zsírsavak legismertebb képviselői. A vegyületek elnevezésében az „esszenciális” szó arra utal, hogy a szervezetünknek az életfolyamatok zökkenőmentes bonyolításához ezekre a zsírsavakra mindenképpen szüksége van.

lenmag

Hiányuk hosszú távon tüneteket, illetve megbetegedést okozhat. Az omega-3 előanyagát (alfa-linolénsav – LNS) növényi olajokban (különféle diófélékben, valamint a lenmagban illetve a belőlük készült olajokban) is megtaláljuk, illetve – bár a szervezetünk ebből valamennyi zsírsavat képes előállítani – a „kész” vegyületet állati eredetű táplálékokból (pl. tengeri halakból, rákokból) tudjuk pótolni.

Nem véletlenül abban az időszakban hozzuk szóba az omega-3 zsírsavakat, amikor a nyári lazítás után újra munkába áll mindenki, illetve kezdődik az iskola: az omega-3 az agy egyik legfontosabb tápláléka. Az agyban fellelhető zsírsavak 40%-a, a szem ideghártyáján található zsírsavak 60% DHA (docosahexénsav) nevű, az omega-3 csoportba tartozó esszenciális zsírsav. Az esszenciális zsírsavak nem csak az agyműködést, a könnyebb megértést vagy tanulást támogatják, hanem a lelki egészségre is jó hatással vannak, hiszen a tengermelléki országokban, ahol sok tengeri halat esznek, sokkal alacsonyabb a depressziós megbetegedések száma.

Az esszenciális zsírsavak fogyasztása csökkenti a vérben a „rossz” koleszterin szintjét, valamint a triglicerid-szintet, így a fogyasztásuk után a testünkben csökken az érelmeszesedés veszélye, ugyanakkor az erek falának rugalmasabbá tételével a vérnyomás problémái is jobban kezelhetőek (csökken a vérnyomás és a szív terhelése). Általánosságban fiatalon tartja a szív- és érrendszert, javítja a vér útját, így felpezsdíti a periferiális vérellátást is. Mivel az omega-3 javítja a szem ereinek vérellátását is, így hozzájárul a szem egészségéhez, illetve javítja a fáradt vagy túlterhelt szem regenerálódási esélyeit, ami irodai dolgozók vagy iskolások számára szintén nem elhanyagolható szempont.

Az omega-3 zsírsav kiegészítő szedésénél nem szabad azonban elfeledkezni arról, hogy felszívódásának feltétele az omega-6 zsírsav jelenléte. A tudomány aktuális állása szerint ez 15-20:1 arányú, vagyis kb. hússzor annyi omega-6-ot kell fogyasztanunk, mint omega-3-at, az optimális felszívódás érdekében. Szerencsére a természetes források általában megfelelő arányban tartalmazzák a szükséges tápanyagokat.

_______________________________

Mire jó? rovatunk korábbi cikkei:

Mire jó a macskagyökér?
Mire jó a kurkuma?

Mire jó a cink?

Mire jó a magnézium?

Mire jó a D-vitamin?

Mire jók a probiotikumok?