Mire jó az echinacea?

Az echinacea elsősorban a téli betegségek elhárítására szolgál, de emellett számos más előnyös tulajdonsága is van.

Az echinacea, egy a százszorszépek családjából származó őshonos amerikai gyógynövény, amelynek virágai és gyökere gyulladáscsökkentő és vírusellenes tulajdonságokkal bírnak.

Kiválóan alkalmazható megfázás ellen, csökkenti a gyulladást, sőt megfigyelések szerint az echinacea szedése csökkenti a gyakori fertőzések kiújulási arányát. Gombaellenes összetevőinek köszönhetően segíthet az élesztő és más gombák elleni közvetlen küzdelemben is.
Emellett az echinacea-t gyakran olyan bőrproblémák kezelésére használják, mint fekélyek, tályogok, sebek és égési sérülések. Gyulladáscsökkentő hatását ekcéma és pikkelysömör esetén is alkalmazzák.

Mikor használjuk?

Szedése egész télen javasolt. Sokan a téli hideg időszakokban, valamint az influenza évszakában naponta szedik megelőzés jelleggel.  Az echninacea kapható tea, tinktúra, tabletta és kapszula formában. Úgy tartják azonban, hogy a tinktúra jobban képes felszívódni és így hatékonyabban működik. Kapható továbbá spray-ként is a torokfájás esetén, valamint krémként bőrproblémákra.

Kerülje azonban az echinachea-t, ha allergiás a körömvirágra, a parlagfűre vagy bármely más növényre, és ha immunszuppresszív gyógyszereket szed.