Mire jó a valeriána?

Nem tud aludni? Aggódik? Szorong? A valeriána minden olyan állapotban kiválóan alkalmazható gyógynövény, amelyek előidézője a stressz.

A valeriána (valeriana officinalis) egy őshonos európai növény, amelynek gyökerét gyógyászatilag használják; kulcsfontosságú összetevője a valerénsav.

Mire jó?

Segít aludni: nagyszerű alternatíva a gyakori nyugtató gyógyszerek mellett. A valeriána nemcsak segít elaludni, hanem javítja az alvás minőségét is.

Könnyíti a szorongást: vizsgálatok azt mutatják, hogy a gyógynövény hasznos alternatíva a vényköteles gyógyszerek mellett, és segít csökkenteni a pánikrohamokat és a szorongást kísérő egyéb kellemetlen tüneteket.

Kezeli a fájdalmat: kutatások bizonyítják, hogy a valeriána hasznos lehet az isiász és a neuralgia okozta fájdalom kezelésében.

Enyhíti a migrént: mivel gyulladáscsökkentő és izomlazító hatású is, a valeriána segíthet enyhíteni a feszültségi fejfájást és az izomfeszültséget okozó állapotokat.

Enyhíti az IBS ( irritábilis bél szindróma) okozta fájdalmat: a valeriána görcsoldó hatással rendelkezik, így enyhítheti a bélgörcsöket olyan állapotban, amely gyakran stresszel jár.

 

Legyen óvatos, ha…

már szed szorongás vagy álmatlanság elleni gyógyszereket, mivel a kettő kombinálása felerősíti a nyugtató hatást. Alkalmazás előtt mindenképp egyeztessen orvosával!