Mire jó a Q10 koenzim?

Induljunk a kályhától – csak néhány szó erejéig – hogy pontosan és érthetően válaszolhassunk a címben feltett kérdésre. A szervezetünk fennmaradását az anyagcsere folyamán felvett tápanyagok biztosítják. Ezen tápanyagok felszívódása csak úgy történhet meg, ha előbb olyan alkotórészekre bomlanak az emésztés során, amelyeket a sejtjeink hasznosítani tudnak. Az elbontást képező kémiai reakciók lejátszódásához energia szükséges, amelyet a szervezetünktől vonnak el, ugyanakkor, ha jelen vannak un. katalizátorok, akkor alacsonyabb energiaszinten is lehetővé válik az adott átalakulás.

A szervezetünkben ezen katalizátorok szerepét az enzimek töltik be. Ezek közül néhánynak a működéséhez koenzimek szükségesek. A Q10 is egy ilyen koenzim, további biokémiai tulajdonságait tekintve vitaminszerű anyag, amely vízben oldódik. A sejtenergia-termelésben van nélkülözhetetlen szerepe: az emberi testben létrejövő energia 95%-át neki köszönhetjük.

A Q10 koenzimet a testünk maga is előállítja, de csak kb. 30 éves korig, innentől kezdve a szintje folyamatosan hanyatlik, ha elmulasztjuk a pótlását.

Q10

Miért jó, ha Q10-et szedünk?

A legkézenfekvőbb válasz az első bekezdésekben rejlik: ha szeretnénk a negyedik X után is megőrizni a szervezetünk energiaszintjét – és ez alatt nem csak az energikusságot értjük, hanem a szervek maradéktalan működését is – akkor mindenképpen érdemes a kívülről való pótlásra gondolni. Tehát a Q10 növeli az állóképességet, teljessé és intenzívvé teszi az anyagcsere-folyamatokat, továbbá antioxidáns hatású, így lassítja az öregedést. A rákkutatás is nagyon nagy figyelmet szentel a Q10-nek, hiszen rendkívül erős szabagyökfogó hatással bír, és ezzel megelőzi a rákos sejtek kialakulását és szaporodását, továbbá elősegíti a szervezet folyamatos méregtelenítését is.

A szív- és érrendszer is meghálálja a koenzim pótlását: mindenkinek nagy szüksége van rá, aki szívizomgyengeségben, szívelégtelenségben, magas vérnyomásban vagy szívritmuszavarban szenved. Mi ennek az oka? A Q10 azokban a szervekben fordul elő természetes módon a legnagyobb koncentrációban, ahol a legnagyobb az energiaigény, így pl. a szívben, agyban, májban és vesében. Kézenfekvő tehát, hogy ezek szenvedik meg elsősorban a hiányát. Ha bármelyikkel a felsoroltak közül problémánk lenne, mindenképpen fontoljuk meg magas minőségű Q10 táplálékkiegészítő szedését.

_______________________________

Mire jó? rovatunk korábbi cikkei:

Mire jó az omega3?
Mire jó a macskagyökér?

Mire jó a kurkuma?

Mire jó a cink?

Mire jó a magnézium?

Mire jó a D-vitamin?

Mire jók a probiotikumok?