Mire jó a macskagyökér?

A macskagyökér neve valóban a macskáktól ered, akik rendkívül vonzónak találják a növény gyökerének nedvét, olyannyira, hogy kikaparják, hozzádörgölőznek és láthatóan „révületbe” esnek tőle (nyilván náluk is érvényesül nyugtató hatása). A gyógynövényt – amelynek teljes neve Orvosi macskagyökér (Valeriana officinalis) – évszázadok óta használja az emberiség idegrendszeri panaszok, emésztési problémák gyógyítására. A felhasználás a növény föld alatti részére korlátozódik. 

Az idegrendszer balzsama

A macskagyökér hatóanyaga érzékenyebbé teszi az idegsejtek receptorait a GABA elnevezésű neurotranszmitterre (ingerület átvivő anyagra), miközben fokozza annak termelődését a szervezetünkben, és maga is tartalmazza azt. A gamma-aminovajsav (GABA) a központi idegrendszerben a feszültség oldását okozza és ellazulást idéz elő, ezért az egész testünkben enyhíti az idegesség okozta tüneteket. Így a macskagyökér természetes módon nyugtat, nem az idegrendszer tompítása révén, és nem okoz bágyadtságot. Ideges eredetű fejfájás és szívidegesség esetén is hatásos.

Nem csak a feszültségre és stresszre van kiváló hatással, hanem nagyszerűen alkalmazható a stresszes életmód, illetve érzékeny idegrendszer okozta krónikus betegségekre is, mint IBS és diverticulosis. Ez utóbbi betegségek esetén azért is jó hatású a macskagyökér szedése, mert hatóanyagai ellazítják a gyomor és a belek simaizmait, és csökkentik a betegségek fájdalmas-görcsös tüneteit.

A macskagyökér önmagában nem altatószer, de vegyületeinek harmonikus összetétele kiváló hatással van az elalvásra és az alvásminőségre. Megfigyelések mutatják, hogy a szintetikus altatóknál nagyobb hatékonyságú és mellőzi azok kéretlen hatásait, mint a REM szakaszok megzavarása, a reggeli kábaság, illetve a hozzászokás.

ellazulas

Külsőleg is használható

Forrázatát forró fürdőhöz adva kiválóan nyugtató csobbanásnak nézhetünk elébe, miközben abban is biztosak lehetünk, hogy a bőrünket is ápoljuk. A macskagyökér nyugtatja és regenerálja a bőrt, sebek, gyulladások és ekcéma kezelésére is kiváló. Arcvízként alkalmazva nyugtatja a problémás és pattanásos bőrt.

_______________________________

Mire jó? rovatunk korábbi cikkei:

Mire jó a kurkuma?
Mire jó a cink?

Mire jó a magnézium?

Mire jó a D-vitamin?

Mire jók a probiotikumok?