Mire jó a kurkuma?

Az angolok által szent pornak nevezett trópusi növényt elsősorban Kínában, Indiában és Indonéziában termesztik, de a felhasználása már az egész világon elterjedt. 

kurkuma

Az egy méter körüli méretre megnövő évelő tő a föld alatt egy központi gumót növeszt, amelyből számos mellékgumó ágazik szét. A kétféle gumót külön gyűjtik, eltérő minősége és felhasználása miatt. Hatalmas sima levelei a gyökérhez hasonló fűszeres illatot árasztanak, tölcséres virágai bugában nyílnak. Friss hajtásait a helyiek zöldségként főzik és eszik. A gyökérből őrléssel, sajtolással és szárítással finom port készítenek, amelyet belsőleg és külsőleg egyaránt használnak. A gyökérből préselt lé szintén értékes, élelmiszerként és kozmetikai szerként egyaránt. A világszerte forgalomba hozott kurkuma fűszert úgy készítik, hogy a gyökérgumót megtisztítják, megfőzik, majd ezután szárítják ki a napon és úgy őrlik porrá.

A világ jórészt fűszerként használja, fontos alapanyaga a curry fűszerkeveréknek, de megtalálható a szintén világhírű Worchestershire szószban is. A keleti ételek elhagyhatatlan fűszere, a magyar néphit szerint az íze hasonlít a gyömbérre, ezért sárga gyömbérnek is nevezik, más tájakon az elnevezése sárga sáfrány és a sáfrány fűszert helyettesítik vele.

A kurkuma legfőbb hatóanyagai a kurkuminok, amelyek a polifenolok csoportjába tartoznak. Kiemelkedő az antioxidáns hatásuk, azaz nagyszerűen csökkentik a szabadgyökök számát a szervezetünkben, gátolják az oxidációs és öregedési folyamatokat, elősegítik a sejtmegújulást, a regenerációt, fertőtlenítenek és csökkentik a gyulladásokat.

Fontos gyógyhatásai között kell megemlítenünk, hogy növeli a testünk szöveteiben a glutation-szintet, amelyet a kutatók az öngyógyítás egyik legfontosabb eszközeként tartanak számon. A kurkuma vízhajtó hatása védi a szív- és érrendszert és a vesét, hatóanyagai serkentik a zsíranyagcserét, javítják az emésztést, csökkentik a puffadást és egyéb emésztési rendellenességeket és mérséklik a gyomorsav-termelést. Kiváló méregtelenítő, erősíti a májat, és jó hatással van az ízületi panaszokra is.

Kozmetikai termékekben is egyre gyakrabban alkalmazzák, mert serkenti a kollagén termelődését, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő. A kurkumás víz selymes fényt ad a bőrnek és csípések kezelésére is kiváló.

_______________________________

Mire jó? rovatunk korábbi cikkei:

Mire jó a cink?
Mire jó a magnézium?

Mire jó a D-vitamin?

Mire jók a probiotikumok?