Mire jó a goji bogyó?

A goji bogyó – Lycium barbarum – egy Ázsiában őshonos növény, amit az ott élők több mint 2000 éve használnak gyógynövényként és étrend-kiegészítőként.

Íme a goji bogyó fogyasztásának hét lehetséges előnye:

 1. Védi a szemet

Kutatások igazolják, hogy a goji véd az életkorral összefüggő szembetegségek ellen. A goji bogyó, magas antioxidáns – különösen a zeaxantin – tartalmának köszönhetően segíthet a szem egészségnek megőrzésében.

Egy tanulmány megállapította, hogy azok az idősek, akik 90 napig goji bogyólevet ittak, jelentősen megnövelték a zeaxanthin és más antioxidáns szintjüket. További tanulmányok szerint a goji megvédi a retinát a glaukómáért felelős ganglionsejtektől, amely látásvesztéshez vezethet.

 1. Támogatja az immunrendszert

A goji bogyó egészséges antioxidánsokat tartalmaz. Az antioxidánsok ismertek immunerősítő tulajdonságaikról, valamint arról, hogy képesek harcolni a káros szabad gyökök és gyulladások ellen.

A goji bogyó nagy mennyiségben tartalmaz A- és C-vitamint, hasonlóan más bogyókhoz, beleértve az áfonyát és a málnát is. Az A- és C-vitamin létfontosságú az immunitás kiépítéséhez és a betegségek megelőzéséhez, a náthától kezdve a rákig.

 1. Véd a rák ellen

Az antioxidánsok magas szintje, beleértve a C-vitamint, a zeaxantint és a karotinoidokat, felelős a rákos sejtek elleni küzdelemért. Az antioxidánsok lassítják a tumor növekedését, csökkentik a gyulladást, és segítenek eltávolítani a káros anyagokat a szervezetből.

 1. Jó hatással van a bőrre

A goji bogyó béta-karotint tartalmaz, amely egy nélkülözhetetlen növényi fitokémiai anyag. A béta-karotin arról ismert, hogy képes a bőr egészségének fenntartására.

A béta-karotin a bőrkrémek egyik összetevője, mert:

 • javítja a bőr egészségét
 • csökkenti a bőrirritációt
 • kezelni a nap hatásait
 • kezelni az öregedés hatásait
 1. Stabilizálja a vércukorszintet

Kutatások igazolják, hogy a goji bogyó egyensúlyban tartja az inzulin és a glükóz szintjét a vérben.

 1. Javítja a depressziót, a szorongást és segíti az alvást

Kutatásokkal igazolható, hogy a goji bogyó csökkentheti a depressziót, a szorongásszerű viselkedést, illetve kedvezően befolyásolja az energiaszintet, a hangulatot és az emésztőrendszer egészségét.

A tanulmányok azt is kimutatta, hogy javult az alvás minősége azoknál, akik fogyasztották a goji bogyós gyümölcslevet, és egyik tesztalany sem tapasztalt negatív hatásokat a lé ivásával kapcsolatban.

 1. Megakadályozza a májkárosodást

A goji bogyót a hagyományos kínai orvoslásban májbetegségek kezelésére használják.

A goji bogyó segíthet a máj egészségének kezelésében és az alkohol okozta zsírmájbetegség progressziójának megakadályozásában.