Mire jó a ginzeng?

Habár a ginzenget a közelmúltban fedezte fel magának a nyugati világ, valójában a ginzeng gyökeret több mint 2000 éve használják a hagyományos kínai orvoslásban. Különböző fajtái vannak, a fő típusok az ázsiai és az amerikai ginzeng. Tanulmányok kimutatták, hogy a különböző típusoknak különböző előnyei vannak, és a ginzeng említett előnyei a növényben lévő ginzenozidoknak nevezett hatóanyagoknak köszönhetők.

Hogyan hat a ginzeng?

A hagyományos kínai orvoslásban a ginzenget a szívdobogástól és az álmatlanságtól kezdve, az impotenciától a cukorbetegségig mindenre alkalmazták. A modern kutatások kimutatták, hogy hatással van a központi idegrendszerünkre és az immunrendszerünkre, valamint hogy a hatóanyagok antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással bírnak. Fáradtság-gátló tulajdonságairól is híres, ezért sokszor a természetes energiaitalokban is megtalálható. Egyes kutatások kimutatták, hogy a ginzeng jótékony hatással van a koncentrációra is.

Gyulladáscsökkentő hatás

Egy kínai egyetem tanulmánya kilenc ginzenozidot azonosított a ginzengben, mely arra enged következtetni, hogy a ginzenozidok együttes hatása, valamint az immunrendszerre gyakorolt ​​egyéni hatásaik hozzájárulnak a gyulladások csökkentéséhez. A kutatók különböző ginzeng-kivonatokkal kezelték az emberi immunsejteket, és a kilenc ginzenozid közül hét gátolta a gyulladást.

Influenzaellenes hatás

Amerikai laboratóriumi kutatások szerint a ginzeng segíthet az influenza és a bronchiolitis kezelésében valamint megelőzésében is.  A kutatók úgy találták, hogy a vörös ginzeng kivonat segíti a tüdő sejtjeit, amikor azok influenzavírussal fertőződnek. A vörös ginzeng kivonat gátolta az RSV vírus replikációját vagy szaporodását is a szervezetben.

Vércukorszint-szabályozó hatás

Egy kanadai kutatócsoport megállapította, hogy amikor az emberek étkezés előtt bevettek egy amerikai ginzenget tartalmazó kapszulát, az csökkentette a vércukorszintjüket. Az étkezés utáni vércukorszint szabályozása nagyon fontos a cukorbetegség kezelésében, ezért ez igen jelentős felfedezés, és akár a cukorbetegség megelőzésében is segíthet.

Szexuális vágyerősítő hatás

Egy 2013-as kanadai tudósok által végzett tanulmány megállapította, hogy bár nem tudták megmagyarázni a „molekuláris mechanizmusokat”, a ginzeng használata úgy tűnt, hogy növeli a férfiak reproduktív rendellenességeinek kezelésének hatékonyságát, és egy 2015-ben kutatás megállapította, hogy a vörös ginzeng kivonatok javítják a szexuális funkciót premenopauzás nők esetében.

Mellrák elleni küzdelem támogatása

A kutatások kimutatták, hogy a ginzeng javíthatja a túlélési arányt és az életminőséget a mellrák diagnózisa után. Közel 1500 emlőrákos beteget vontak be a kutatásba, akik mindegyike részesült legalább egyfajta rákkezelésben – műtét, kemoterápia és/vagy sugárterápia. Három-négy évvel a diagnózis után a betegek 62,8 százaléka ginzenget használt, és jelentősen javult a túlélési esély és az életminőség.

Amit még tudni érdemes a ginzengről

Nem meglepő módon, mivel a ginzeng egy elismert fáradtság elleni gyógynövény, egyes embereknél stimulánsként hathat, sőt túlfogyasztása fejfájást, szédülést vagy hasi problémákat okozhat. Mivel befolyásolhatja a vércukorszintet, a cukorbetegeknek mindenképpen beszélniük kell háziorvosukkal a fogyasztás előtt.