Mire jó a fekete fokhagyma?

A fokhagymát szuperételnek is nevezik – de a fekete fokhagymának további táplálkozási előnye is van.

A fekete fokhagyma nem más, mint erjesztett fokhagyma. A folyamat során a fokhagyma sötétebbé, rágóssá és kocsonyássá válik, és egyben édes ízes ízűvé válik. Az erjedési folyamat során eltűnik a hírhedt erős fokhagymás íz is.

Bár a fekete fokhagyma az utóbbi években egyre népszerűbb az ételek és a szakácsok körében, már évszázadok óta fogyasztják az ázsiai országokban, köztük Japánban, Dél-Koreában és Thaiföldön. Míg a fekete fokhagymát magas páratartalmú, meleg környezetben kell erjeszteni több héten keresztül, a pontos folyamat kultúránként és gyártónként eltérő lehet. A fekete fokhagymát lehet fogyasztani önmagában ételként vagy ízesítőként a jellegzetes íze miatt. Alternatív megoldásként a fekete fokhagymát poríthatjuk és egészségügyi táplálékkiegészítőként is szedhetjük.

A friss fokhagyma kedvező egészségügyi hatásai ismertek, ezért nevezik szuperételnek. A kis gerezdek tele vannak táplálkozási szempontból jó dolgokkal – például flavonoidokkal (amelyek antioxidáns hatással bírnak), oligoszacharidokkal (amelyek hasznosak lehetnek az immunrendszer számára), aminosavakkal. Tartalmaznak továbbá allicint, kénvegyületet, amely a friss fokhagyma illatát adja. Úgy tartják, hogy a betegségek széles spektrumában megelőző és gyógyító hatással bír és segít megelőzni a halálozások négy fő okát: szívbetegség, stroke, rák és fertőzések. Kutatások bizonyítják, hogy a fekete fokhagyma még kedvezőbb hatással bír, mint a fehér. Az erjesztési folyamat ugyan csökkenti az allicintartalmat, ami a csípős szag okozója, de létrehoz egy magas koncentrációjú speciális vegyületet, a S-allil-cisztein (SAC) nevű antioxidánst, mely a maradék allicint is jobban hasznosíthatóvá teszi. A fermentációs folyamat során az allicin nagy része átalakul antioxidáns vegyületekké, beleértve alkaloidokat és bioflavonoidokat. Ezek a vegyületek a káros szabad gyökök semlegesítésével, megelőzik az oxidatív stresszt és a sejtek károsodását.

A fokhagymát friss és érett formában is évszázadok óta fogyasztják, és általában biztonságosnak tekintik, azonban van néhány lehetséges mellékhatása. Irritálhatja a gyomor-bél traktusát, és olyan tüneteket okozhat, mint gyomorégés, gázképződés, hányinger, hasmenés és testszag, különösen nagy mennyiségben fogyasztva. Egyeseknél allergiás tüneteket is kiválthat, például asztma, orrfolyás vagy bőrproblémák.