Másra allergiásak a gyerekek, mint a felnőttek

Az allergénvizsgálatra küldött felnőttek és gyerekek nagyjából hasonló arányban mutatják a kontakt dermatitis tüneteit, ám nem ugyanazok az anyagok váltják ki a különböző korosztályokban az allergiás reakciót, írta Dr. Kathryn A. Zug, a lebanoni Dartmouth-Hitchcock Egészségügyi Központ kutatója legfrissebb tudományos közleményében.

A cikk szerint a gyermekek körében gyakoriak az allergiás bőrreakciók, melyek előfordulhatnak azon a bőrterületen, mely közvetlenül érintkezett az allergénnel (ez a kontakt dermatitis), illetve máshol (ezt nevezik atópiás dermatitisnek). A kontakt dermatitis-gyanús gyerekeket gyakran küldik allergéntesztelésre, melynek során egy nagy tapasz segítségével számos allergént visznek fel a beteg hátbőrére, hogy megállapítsák, melyik vált ki reakciót. Dr. Zug és munkatársai 391 tizennyolc év alatti és 9 760 tizenkilenc év feletti beteg teszteredményeit elemezték.

Gyermekeknél és felnőtteknél hasonló arányban pozitív legalább egy allergénre a teszteredmény (51,2 és 54,1 százalék). A gyerekek körében gyakran vált ki allergiát a nikkel, a kobalt, a tiomerzál (etil-higany-tioszalicilát) és a lanolin, míg a felnőttek inkább a neomicinre, az illatkeverékre, a perubalzsamra és a quaternium 15-re allergiásak. A gyerekek 15 százaléka reagált olyan allergénekre, melyek nem képezik a hagyományos tesztek részét, és 39 százalékuk olyanokra, melyeket egyik piaci forgalomban lévő allergiateszt sem tartalmaz. A 18 év alattiaknál a pozitív teszteredmény gyakrabban (34 százalékban) párosul atópiás dermatitisszel, mint a 19 év felettieknél (11,2 százalék).

medipress