Közös európai fellépést az allergia ellen

Az allergia elleni közös európai fellépést sürgette Hegyi Gyula,a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és élelmiszerbiztonsági Bizottságtagjaaz Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban július 7-én, hétfőn késő délután a napirend előtti felszólalások sorában.
 
Hegyi Gyula sajtóirodájának közleménye
A magyar szocialista képviselő elmondta, hogy a gyermekek egyharmada allergiás, s ha nem teszünk semmit ellene, akkor idővel az európai lakosság fele szenved majd ettől a betegségtől.

Az allergiás megbetegedésért felelősek a vegyszerezett élelmiszerek, a szennyezett környezet, az allergiás tüneteket pedig kiválthatják vegyszerek, természetes és mesterséges élelmiszeradalékok, fűszerek, pollenek és más természetes anyagok, mint az állatok szőre is.

Hegyi Gyula emlékeztetett arra, hogy Magyarországon a parlagfű jelenti a legnagyobb problémát. Sajnálatosnak nevezte, hogy az Európai Uniónak jelenleg nincs allergia-stratégiája, és sürgette e súlyos népbetegség elleni közös fellépést. Kiemelte: az allergiás betegek civil szervezetei, sok millió érintett európai beteg joggal várja el, hogy európai szinten is lépjünk fel az allergia ellen.

– Az allergia elleni aktív fellépés azt is bizonyíthatná, hogy az Európai Unió hajlandó állampolgárai egészségével, mindennapi gondjaival is foglalkozni -, hangsúlyozta az MSZP európai parlamenti képviselője.

Medipress