Használjuk ki a szabadban töltött idő jótékony hatásait!

A természetbe való menekülés sokunk számára mentőövet jelentett a lezárásokkal nehezített időszak során – így még inkább megtanultuk értékelni és csodálni azt, ami körülvesz bennünket. A karantén miatt több időt töltöttünk otthonainkban bezárva, mint valaha, így sokan vettük az irányt a helyi parkok vagy közeli erdők felé, hogy egy kis időt tölthessünk el a természetben, amelyre most mindennél nagyobb szükségünk volt, hisz már kutatások is bizonyítják, hogy azok az emberek, akik sok időt töltenek a természetben, boldogabbak.

A természetre való ráhangolódás az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy figyelmessé váljunk. Ha megpróbálnánk pontosan meghatározni, mikor vagyunk a legnyugodtabbak, akkor valószínűleg egy tengerparton, a csapkodó hullámokat hallgatva vagy egy mezőn, elnézve a felhők vonulását lenne a válasz.

A lezárások idején az edzőtermek bezárása sokakat bírt rá a kerékpározásra vagy éppen a futásra. Tudományos tanulmányok bizonyítják, hogy amikor természetes környezetben sportolunk, nem érezzük annyira megerőltetőnek a tevékenységet, ezért még keményebben dolgozunk, mint egy tornateremben, a vérnyomásunk sokkal gyorsabban normalizálódik, a stresszhormonok, például a kortizol és az adrenalin szintje hamarabb visszaáll a normális szintre, javul az immunrendszerünk, és számos jótékony hatás mellett még a hangulatunkra is jó hatással van.

Keressük meg a „friluftsliv-t”

A norvég friluftsliv szó „szabadtéri életet” jelent, de ez sokkal több, mint egyszerűen a szabadban töltött idő. Ez a kifejezés először 1859-ben jelent meg Henrik Ibsen norvég drámaíró versében, amelyben azt a vágyat fogalmazza meg, hogy milyen érzés kint lenni a természetben. „A Friluftsliv arról szól, hogy hogyan érezzük meg a természetben az egyedül vagy másokkal való együttélés örömét, hogy megtapasztaljuk az örömöt és a harmóniát a környezettel” – mondja Børge Dahle, a Friluftsliv szakértője.

Tartsunk technikai szünetet

Hogyan érhetjük el a friluftsliv-et? Bár az nyilvánvaló, hogy a szabadtéri élet eléréséhez kulcsfontosságú, hogy kijussunk a természetbe, de még fontosabb, hogy el tudjunk merülni az élményben. Ezért például ne készítsünk magunkról szelfik-et lépten nyomon. A turisták gyakran csak fogyasztják a helyeket anélkül, hogy érzelmileg kapcsolatba kerülnének velük, mivel céljuk egyszerűen csak annyi, hogy lássák – mondják a friluftsliv ismerők és alkalmazók. Ha csak azért látogatunk meg egy bizonyos helyet, mert tudjuk, hogy rengeteg lájkot szerez a közösségi oldalakon, akkor elveszik a lényeg. Ezért inkább próbáljuk meg technikai eszközök nélkül tartózkodni a természetben. Minél kevesebb felszerelés van nálunk, annál jobban fogjuk élvezni azt, ami körülöttünk van. A természethez való csatlakozás élesebbé teszi érzékeinket és segít rendezni fejünkben a mentális rendetlenséget. Éljünk hát bárhol, az ég, a felhők és a nap mindenki számára elérhetők.