A zsírleszívás és a hasplasztika javítja az életminőséget

Főként nők választják

A zsírleszívás és/vagy hasplasztika jelentősen növeli az páciensek önbecsülését és javítja életminőségét – számolt be egy új kutatás eredményeiről az Plastic and Reconstructive Surgery® című szaklap. A végeredmény különösen a két eljárás együttes alkalmazásakor kielégítő, bár így sokan nagyobb fájdalomról és hosszabb felépülési időről számolnak be. 
A megállapítások alapjául egy 360 fős kutatás szolgált, amely során minden résztvevő plasztikai sebészeti „has-szépítésen” esett át. A zsírleszívást 60 százalék választotta, 5 százalék csak hasplasztikát kért, míg 35 százalékban a két eljárást együtt alkalmazták. A páciensek átlagéletkora 42 év volt, 85 százalékban hölgyek feküdtek kés alá, és valamennyien nagyjából négy hónappal a beavatkozások után nyilatkoztak az állapotukról. A csupán zsírleszívást választók kevesebb kényelmetlenséget tapasztaltak, és csupán 6 napot estek ki a munkából (szemben a hasplasztika utáni 16 nappal).


Az eljárások együttes alkalmazása eredményesebb

Az elégedettségi skálán azok számoltak be a legjobb kimenetelről, akik a két módszert együtt alkalmazták: ők 99 százalékban elégedettek voltak az eredménnyel. A csupán hasplasztikát végeztetőknél ez az arány 90, míg a csak zsírleszívást választóknál 80 százalék volt. Összességében a páciensek 86 százaléka találta úgy, hogy a beavatkozás után magabiztosabb lett, és 70 százalék vélte, hogy javult az életminősége. 
– Az életminőség nagyon fontos fokmérője a szépészeti beavatkozásoknak, ezért különösen fontos ez a kutatás – tekintettel arra, hogy eddig csak kevésszer fókuszáltak a zsírleszívás és hasplasztika ilyenfajta eredményére – hangsúlyozza dr. Pukancsik János, az Oxygen Medical plasztikai sebésze. – Mindazoknak, akik ilyen műtétekre vállalkoznak, nagy valószínűséggel sok problémájuk van az önértékelésükkel. Valószínűleg már számtalan kúrán átestek, nyilván kevesebb vagy nem tartós sikerrel. Holott tudni kell, hogy a zsíreloszlás két tényezőtől függ: a genetikától és az étrendtől. Az örökletes tényezők határozzák meg az egyes zsírsejtek elhelyezkedését és azok számát, az étrenddel pedig növelhető vagy csökkenthető a zsír mennyisége a sejtekben. Vagyis ha örökletesen sok zsírsejt található a hason, és kevés zsírsejt a mellkason, akkor mindig is több zsír lesz a hason, mint a mellkason, és a fáradtságos munkával elért fogyás eredménye a vékony felsőtest és a nem változó, kerekebb has marad.


Mi várható zsírleszívás és hasplasztika után?

A zsírleszívással az aktuális zsírsejtek távolíthatók el, amelyek már nem is tudnak „visszanőni”, csak a megmaradt zsírsejtek növekedhetnek nagyobbra. Épp ezért ez az eljárás nem helyettesíti az egészséges diétát és nem alkalmazható általános testsúlycsökkentő eljárásként sem. A beavatkozás utáni megjelenést az általános egészségi állapot, a bőr rugalmassága, a kor, a súly, a hormonális hatások és más egyéb tényezők határozzák meg.

A hasplasztika leginkább akkor javasolt, ha a bőr és az alatta levő zsírréteg terhességet, szülést követően, nagyfokú fogyás után vagy előrehaladott életkorban megereszkedik és zsírszívással már nem korrigálható.
– Ez utóbbi esetben különösen fontos egy pontos kórelőzményt felállítani, és tájékoztatni a pácienseket azokról a tényezőkről, amelyek befolyásolhatják a végeredményt és a gyógyulási időt – ismerteti dr. Pukancsik János. – Ezek többek közt a cukorbetegség, a hegesedésre való hajlam, az előző műtétek hegei és a dohányzás.

Forrás: Oxigenmedical