Gyógyszerek és a vese

A gyógyszerek szervezetbeni sorsának főként az utolsó állomása, a kiürülés történik a vese útján. (A főbb lépések: a hatóanyag kiszabadulása – felszívódás – eloszlás – metabolizmus (lebomlás) – kiürülés).
A gyógyszerek javarésze tehát a vesén át ürül, http://www.egeszsegkalauz.hu/vesebetegseg/ ebben több tényező is szerepet játszik:
– GFR (glomerulus-filtráció), azaz a vesében lévő vesegomolyokban a víz és a benne oldott kismolekulák a tubulusokba szűrődnek át. Percenként (!) 130 ml vesefolyadék kerül átszűrésre, itt nagy mennyiségben kerülnek kiválasztásra a (kisebb) gyógyszermolekulák.
– Aktív tubuláris kiválasztás: ez egy ún. ATP-függő reakció. Itt vetélkednek egymással a szerek, ez főleg akkor érdekes, ha valaki több gyógyszert szed egyszerre, mert egymás kiválasztását gátolhatják adott esetben.
– Passzív visszaszívódás (reabszorpció): a zsíroldékony szerek a vérbe visszaszívódhatnak.
A fent vázolt kép természetesen akkor ilyen “tankönyvi adat”, ha a vese működése ép, ezt egy jellemző paraméter is mutatja, az ún. kreatinin-clearance (CrCl). Ennek révén értékelhető a vese szűrőképessége és hatékonysága. A vizsgálat segítségével felismerhetők a veseműködési zavarok, a vesék csökkent vérellátottsága. Krónikus vesebetegségben vagy a véráramlás sebességét csökkentő szívelégtelenségben nyomon követhető a betegség alakulása, megállapítható súlyossága.
Vesekárosító gyógyszerek

Egyes gyógyszerek (többféle mechanizmus révén) a vese valamely részét károsíthatják, így romlik a veseműködés. Lássunk néhány példát!
– Az aszpirin és a NSAID-ok (nem szteroid gyulladásgátlók) jellemzően érszűkületet okozhatnak a a vesében, így csökken a kiválasztott vizelet, nő a káliumszint, tartós szedést követően a vese velő- majd kéregállománya is károsodhat.
Idősebb korban (mint általában sok minden) ez veszélyesebb lehet, ha pl. szívelégtelenséggel, http://www.egeszsegkalauz.hu/keresok/betegseg-es-tunet/szivelegtelenseg-104979.html vizelethajtó szedéssel társul. Idősebb korban amúgy is csökken már a vese kiválasztó képessége, tehát a gyógyszerekből sok esetben kisebb dózisokat kell adni.
– Egyes vérnyomáscsökkentők (ACE-gátó csoport tagjai) csökkentik a vese által kiválasztott vizeletmennyiséget, főként fennálló vesebetegségben.
– Bizonyos antibiotikumok: http://www.egeszsegkalauz.hu/fertozo-betegsegek/antibiotikumok/ ezek az ún. aminoglikozid csoport származékai, a vesekárosító hatásuk egy kúrában enyhének vehető, de huzamosabb alkalmazás során ez súlyosbodhat, és vesetoxikussá is válhatnak.
– A pszichotikus betegeken alkalmazott litium jellemző mellékhatása a szomjúságérzés (akárcsak a sófogyasztás esetén) tehát a fokozott folyadékfogyasztás mellett több lesz a vizelet, de károsíthatja is a vesét.
– Nem kevés daganatellenes kemoterápiás szer is lehet vesekárosító hatású.
– Az immunműködést csökkentő (immunszuppresszív) szerek némelyike is érszűkületet keltő hatása révén rontja a veseműködést, csökken a kiválasztás ugyanis.
Mit tehetünk a vesekárosító hatás ellen?
A gyógyszerek tekintetében: ha észrevehető a vesekárosodás, mielőbb jelezni kell a gyógyszert rendelő orvosnak a mellékhatást (főként ha idős beteg, terhes, vagy gyermekbeteg az illető). A vese alapműködése tekintetében fontos a sok /kellő mennyiségű napi folyadékfogyasztás, a vesék átöblítése, nem szabad hagyni az esetlegesen kiszáradáshoz vezető állapotok kialakulását, főként a fentiek ismeretében. Bármilyen (alkoholmentes) folyadék alkalmas erre, de leginkább ajánlott a természetes ásványvizek fogyasztása.
Szerző: dr. Székely Gábor
Forrás: Egészségkalauz

Felhasznált linkek:
http://www.egeszsegkalauz.hu/vesebetegseg/

http://www.egeszsegkalauz.hu/keresok/betegseg-es-tunet/szivelegtelenseg-104979.html

http://www.egeszsegkalauz.hu/fertozo-betegsegek/antibiotikumok/