Fertőző a pikkelysömör?

A pikkelysömör diagnosztizálása után feltett első kérdések egyike legtöbbször az, hogy fertőző-e a pikkelysömör? Végtére is, rengeteg bőrkiütés terjed érintés útján, mint például az ótvar. Bár a pikkelysömör fertőző kiütésnek tűnhet, valójában sok tekintetben különbözik a gombás bőrfertőzésektől.

Mi a pikkelysömör?

A pikkelysömör (psoriasis) egy autoimmun betegség, amely a szokásosnál gyorsabb bőrsejt növekedést okoz. Az új bőrsejtek létrehozása általában hetekbe telik, de a pikkelysömörben szenvedők esetében napok alatt keletkeznek az új bőrsejtek, amelyek felhalmozódhatnak és vastag, pikkelyes foltokként jelennek meg a bőrfelületen. A pikkelysömörre jellemző az akár hónapokig tartó fellángolási időszak, amelyet hosszabb-rövidebb nyugalmi időszak követ.

Különböző típusú pikkelysömör létezik, és a tünetek kissé eltérhetnek. Általában azonban ezek a gyakori pikkelysömör tünetek:

  • Vastag, pikkelyes bőrfoltok
  • Száraz bőr, amely viszkethet vagy megrepedhet, és vérzik
  • Fájó bőr
  • Körömváltozások

Fontos tudni, hogy a pikkelysömör a bőrtónusától függően nagyon különböző lehet.

A világos bőrön lévő pikkelysömör rózsaszínű, pikkelyes plakkoknak tűnik, míg a sötét bőrön lévő pikkelysömör pikkelyes is, és általában sötétbarna, lila vagy szürke színű.

A pikkelysömör azonban nem csupán bőrtüneteket okozhat, hanem a beteg pszichés állapotára is hatással lehet. Mivel a psoriasis sokszor nagyon is észrevehető helyen van, sok beteget akadályoz a társas kapcsolatok kialakításában.  Vannak, akiknél az elváltozások a nemi szerveiken és az ágyékon jelennek meg, ami érthető módon zavarja őket a szexualitásuk megélésében. Ráadásul a pikkelysömör fellángolási időszakait is nagyon kellemetlen átélni, hisz sokszor annyira viszkethet a bőr, hogy a betegek véresre vakarhatják magukat. Az intenzív viszketés pedig nemcsak a munkától és az alvástól vonja el a figyelmet, hanem a bőrön, a ruházaton láthatóvá váló vérzés is megnehezítheti a feladatok elvégzését.

Mi okozza a pikkelysömört?

A szakértőknek egyelőre még nem teljesen világos, hogy miért alakul ki egyeseknél a pikkelysömör. A kutatók szerint a genetika és a környezeti tényezők, vagy ezek kombinációja lehet felelős a pikkelysömör kialakulásáért. Bizonyos öröklött génekről kiderült, hogy növelik annak a valószínűségét, hogy az egyén psoriasisban szenved. Az ilyen genetikai hajlamú, a pikkelysömör kifejlődésére hajlamos embereknél pikkelysömör plakkok alakulhatnak ki a környezeti tényezők, például fertőzés vagy bizonyos gyógyszerek szedését követően. Néha azonban nincs egyértelmű esemény, például fertőzés, amely kiváltja a pikkelysömört. Ezekben az esetekben a genetikai hajlamot tartják az elsődleges oknak.

Fertőző a pikkelysömör?

Annak ellenére, hogy hasonlít a bőrfertőzésekre, amelyek bőrről bőrre érintkezve terjednek, a pikkelysömör nem fertőző. Senki sem kap pikkelysömört, ha megérinti egy pikkelysömörben szenvedő személy. A pikkelysömör foltok általában rózsaszín, sötétbarna, lila vagy szürke színűek, és pikkelyekkel járó kiütéseket okoznak. A gombás kiütések ugyanilyen színűek is megjelenhetnek, és megemelkedhetnek, de a kiütések szélei szétterülnek.

Hogyan kezelhető pikkelysömör?

A pikkelysömör nem gyógyítható, de számos kezeléssel enyhíthető a pikkelysömör okozta bőrelváltozás. A pikkelysömör kezelésére vonatkozó ajánlások a súlyosságtól, a bőrelváltozások helyétől és az érintett testfelület mennyiségétől függenek, melynek meghatározása orvosi feladat.

Helyi kezelések:

  •  A kortikoszteroidok általában enyhén vagy közepesen súlyos pikkelysömör kezelésére szolgálnak. Megtalálható kenőcsök, krémek, lotionok, gélek, habok, spray -k és samponok formájában.
  • A D -vitamin segíthet a bőrsejtek lassabb növekedésében.
  • A retinoidokat a bőrsejtek lassabb növekedésének és a köröm pikkelysömörének kezelésére is használják.
  • A kalcineurin inhibitorok segítenek csökkenteni a gyulladást, és azoknak az érzékenyebb területeknek ajánlott, ahol a szteroidok vagy a retinoidok irritálóak lehetnek.
  • A szalicilsav samponok és a fejbőr kezelései segíthetnek a fejbőr pikkelysömörében.
  • Anthralin: segíthet a bőrsejtek lassabb növekedésében és csökkentheti a tüneteket.

Az orvosok mérsékelt vagy súlyos pikkelysömör kezelésére fényterápiákat is javasolhatnak, a természetes napfénytől a különböző típusú mesterséges fényig.

A pikkelysömörrel való együttélés kihívást jelenthet, de az állapot megismerése segíthet a tünetek kezelésében. És persze annak tudatosítása az emberekben, hogy a pikkelysömör nem fertőző, remélhetőleg lehetővé teszi minden pikkelysömörben szenvedő számára, hogy a körülmények ellenére a lehető legkényelmesebben élhessen.