Allergia és stressz: rossz kombináció

Az allergia kérdése most, a nyár végén különösen aktuális. új kutatások szerint az allergiások helyzetén nem csak az állatszőr és a pollen ronthat, hanem a lelki megterhelés és a stressz is. Egy nemrég közzé tett tanulmány szerint minél nagyobb stressznek vagyunk kitéve, annál hevesebbek lesznek az allergiás reakciók.
 
“Kutatásaink szerint egyértelmű összefüggés mutatható ki az allergiás reakciók és az életünkben jelen lévő stressz mértéke között” – nyilatkozta Dr. Janice Kiecolt-Glaser, az Ohio állami Egyetem Egészségügyi Központjának munkatársa.

A kutatás során az önkéntes résztvevőknek először különböző allergén anyagokat (pollen, állatszőr) csöpögtettek a karjára, majd mindannyiuknak elő kellett adniuk valamit-egy verset, egy dalt-társaik előtt. A megfigyelések szerint az allergiás reakciók a lelki megterhelés hatására akár 2-4-szer rosszabbak is voltak, mint normális esetben.

“Ezért csak azt ajánlhatjuk minden allergiásnak, hogy próbálják kerülni a stresszt, az ugyanis sokat ronthat az életminőségükön allergiás időszakban” – nyilatkozta Dr. Kiecolt-Glaser.

Amerikában közel 50 millió embert érint jelenleg az allergia, és az ország évente mintegy 3,4 milliárd dollárt költ az ilyen betegek ellátására.

Medipress