A szezonális allergia kezelésének új irányelvei

Az új irányelveket a Journal of Allergy and Clinical Immunology (JACI) augusztusi kiadása tartalmazza, és letölthető a http://www.aaaai.org/professionals honlapról. A JACI az Amerikai Allergia, Aszthma és Immunológiai Akadémia (AAAAI) hivatalos tudományos lapja.

Az allergiás rhinitis, egyszerűbb nevén a szénanátha, a felnőttek közel 20 százalékát, a gyermekeknek pedig 40 százalékát érinti az USA-ban az AAAAI szerint. A betegszabadságok első oka a krónikus betegségek közül, és a gyermekeknél több mint 2 millió hiányzási naphoz vezet.

„Az új irányelvek célja a rhinitis minden formájától szenvedő betegek kezelésének javítása, fő hangsúllyal az allergiás rhinitiszre.”- közölte Dr. Dana V. Wallace. „Az orvosi irodalom gondos tanulmányozása után állítottuk fel az irányvonalakat, a gyakorló allergológusok számára egy korszerű, praktikus útmutatót nyújtva a rhinitis diagnózisára és kezelésére.”

Az új rhinitis paraméter számos új kezelési fejlesztést tartalmaz az allergiás rhinitisszel kapcsolatban, többek közt:

* Társbetegségek felismerése, például aszthma, sinusitis és alvási apnoe, és a tüdőfunkció vizsgálata ilyen betegekben
* Nem szedatív antihisztaminok alkalmazása terhesség esetén
* önálló és kombinált kezelési megközelítések előnyei és hátrányai
* A dekongesztánsok előnyei és biztonsági alkalmazása 6 éves kor alatt
* Az elmúlt 10 évben kibocsátott szerek
* Rhinitis akcióterv alkalmazásának megfontolásai

A paraméter első alkalommal tartalmazza az epizodikus allergiás rhinitis osztályozását is. Az epizodikus esetek nem évszakhoz kötöttek és nem is egész éven át tartóak, hanem egy allergén sporadikus expozíciója indítja be, és emiatt módosított kezelési tervet igényel.

Az irányelvek számos táblázatot tartalmaznak az orvosok számára a tünetek súlyosságának megállapítására és a választható kezelések típusaira. Az előző paraméterkönyvet 1998-ban adták ki.

„Az elmúlt években a klinikai kutatás jelentősen megnövelte a rhinitiszről való tudásunkat, és új kezeléseket vezettek be. így tehát szükség lett egy korszerűsített irányelveket tartalmazó kiadványra, amely megfelelő új útmutatást nyújt az optimális rhinitis-kezeléshez.”- közölte Dr. Mark S. Dykewicz (FAAAAI).

Az új irányelvek szerint allergológushoz/immunológushoz érdemes fordulni, ha:

* A betegnek időben elnyúló tünetei vannak
* A betegnél a rhinitis szövődményei jelentkeznek, például középfülgyulladás, sinus fertőzés vagy orrpolip
* A betegnek aszthmája, krónikus sinusitisze vagy egyéb társbetegsége van
* A beteg tünetei vagy a gyógyszerelés mellékhatásai zavarják az alvást, munkavégzést, iskolába járást vagy az életminőség egyéb aspektusait

Medipress