A nyári vásárok veszélyesek az ételallergiában szenvedő gyerekek számára

A vásárok, piknikek, meccsek és más társas összejövetelek miatt a tavasz és a nyár az allergiaszezon csúcspontja, figyelmeztet az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológiai Akadémia (AAAAI).

Dr. Amal H. Assa’ad, a Cincinnati Gyermekkórház allergológiai és immunológiai részlegének igazgatóhelyettese és az AAAAI tagja elmondta a Reuters Health-nek, hogy pont előző nap kezelt egy mogyoróallergiás gyermeket, akire rátört a roham, miután kesudiós salátát és diós banánkenyeret evett egy „mindenki hoz valamit” partyn. „Ez egy meglehetősen mindennapos esetnek számít.” – jegyezte meg Assa’ad.

A mogyoróallergiás gyermekek szüleinkek különösen oda kell figyelniük, mit eszik a csemetéjük, és mindig magukkal kell vinniük a szükséges allergiaellenes gyógyszert.

A vásárokon, fesztiválokon, karneválokon árusított ételekben is lehetnek allergének, jegyezte meg Assa’ad, ezért a mogyoró-, tej- és tojásallergiásoknak tanácsos teljes mértékben elkerülniük ezeket az étkezdéket, mivel nem lehet pontosan tudni, mit tartalmaznak az ételek. „Nincs a helyszínen a szakács vagy az étel készítője.”- magyarázta Assa’ad.

Az éttermek is veszélyesek lehetnek, különösen a kínaiak. Egyre több ugyanis áttért a mogyoró- vagy szójaolajra, mivel azok nem tartalmaznak telített zsírsavakat, de az arra allergiásoknál rohamot válthatnak ki.

Az ételallergia járhat bőrkiütéssel, hányással, sápadtsággal, köhögéssel és asztmás nehézlégzéssel. Az első tünetek nem hirtelen jelentkeznek, mivel az allergiás gyermeknek általában más tüneteik is vannak, mint pl. ekcéma. A gyermek más ételekre is allergiás lehet, esetleg a családban más is szenvedhet ettől a betegségtől.

A rovarcsípés-allergia okoz meglepetésszerű rohamot, de fiatal gyermekeken ritkán jelentkezik, inkább nagyobbakon vagy fiatal felnőtteken. A legfontosabb, hogy az allergiagyanút vizsgáltassuk ki szakorvossal. „Fontos az allergiateszt elvégzése, hogy ne reagálják túl, ha allergiásak valamire.”

medipress