A nyári allergia megnehezíti a betegek mindennapi életét

Ha kellemes az időjárás, sokkal több időt töltünk a szabadban. ám azok, akik nyári allergiától szenvednek, nem tudnak részt venni olyan nyári társasági programokban, mint amilyen például a szabadtéri grillezés, az strandra járás vagy egy kellemes séta a parkban.
 
Egy új kutatás szerint, amelyben 1000 fő vett részt, az allergiások harmada tünetei miatt kénytelen kihagyni vagy lerövidíteni társasági és üzleti programjait.

A most kezdődött parlagfűszezon allergiások millióinak problémáit fogja felszínre hozni szerte a világon. De a tanulmány beszámol arról is: meglepő módon a betegek nagy része (64 százalék) nem tesz semmit tüneteinek enyhítése érdekében. Ennek oka valószínűleg az, hogy a betegek kétötödénél az allergia elleni gyógyszerek nem hatnak. Egy lehetséges gyógymód a tünetek kezelésére a sós vizes orrüregöblítés. Ezt a módszert az orvosok is ajánlják, mivel az öblítés finoman kitisztítja az orrjáratokból a pollent, ezzel enyhítve az irritációt és a lehetséges fertőzéseket.

A kutatások azt mutatják, hogy azoknál, akik rendszeresen végeznek ilyen sóoldatos ölítést, 50 százalékkal csökkenek a tünetek, valamint csökken az egyéb gyógyszerek, például az antibiotikumok fogyasztása is.

“Az orr a test egyik szűrője, ezért az orrjáratok megtisztítása a portól és a gyulladást okozó allergénektől elengedhetetlen az egészséges légzés szempontjából.” – mondta el doktor Jay Youngerman, a Plainview-i északi-parti Kórház orvosa. “A legtöbb ember azt gondolja, hogy az allergia csak holmi kellemetlenség, holott a tünetek rosszabbodhatnak egészen a fertőzésig vagy az orr- és arcüreggyulladásig. De egyszerű, mindennapi megoldásokkal, mint amilyen a sós öblítés is, enyhíthetjük a tüneteket.”

További kutatási eredmények:

* A szabad levegőn való tartózkodás növeli az allergia veszélyét.
* Az allergia krónikus probléma, a tünetek egész évben jelentkezhetnek.
* A betegek közel fele állandóan küzd a tünetekkel. A férfiak 41 százaléka, a nőknek pedig 32 százaléka szinte sosem tesz semmit a tünetei kezelésének érdekében.
* A sós orröblítést könnyű a napi higiéniai rutin részévé tenni, érdemes pár percet rászánni.

A kutatás módszertana: A felmérést a CARAVAN® közvélemény-kutató cég végezte telefonos megkereséssel. Amerika-szerte 1004 felnőttet kérdeztek meg, 500 férfit és 504 nőt, akik mind 18 évesek vagy annál idősebbek voltak.

Medipress