A nevetés jótékony hatásai

Nevetni jó! De nem csupán az általa kiváltott jó érzések miatt érdemes sokat nevetni, hanem mert támogathatjuk egészségünket és kedvezően hat a közérzetünkre.

Gyakran mondják, hogy a nevetés a legjobb gyógyszer és ez nem csak egy elcsépelt szólás, hanem tudományos alapja is van. Amikor nevetünk, az endorfinok – az úgynevezett boldogság hormonok – felszabadulnak a véráramba, és hasonló módon emelik a hangulatunkat, ami ugyanúgy egy kiadós edzés után is tapasztalható.

1995-ben, a nevetés előnyeinek kutatásával foglalkozó mumbai orvos, Dr. Madan Kataria megalapította saját nevető klubját. Kis nevetésterápiás csoportjával kiment a város egyik nyilvános parkjába, ahol viccekkel és vicces történetekkel szórakoztatták egymást a tagok. A járókelők figyelmét felkeltette a fel-felharsanó nevetés, és hamarosan a csoport öt emberről 50 főre nőtt. Végül kifogytak a mesélni valókból, de Dr. Kataria elmélete szerint a nevetés önmagában is elegendő lehet ahhoz, hogy a betegek kihasználhassák annak előnyeit. Ezért arra kezdte ösztönözni a csoportot, hogy játsszák meg a nevető hangokat, egészen addig, amíg a nevetés nem válik valóságossá és ragadóssá. Ebből alakult ki a nevető jógának nevezett technika, amelyet ma már a világ minden táján csoportosan gyakorolnak.

Milyen előnyökkel jár a nevetés?

A nevetés csökkenti a stresszt, segít száműzni a feszültséget és ellazítja az izmainkat, elősegítve a jobb alvást. Úgy tartják, hogy a nevetés jótékonyan hat az immunrendszerünkre és segít abban, hogy több oxigént vigyünk a szervezetbe, javítva az energiaszintet. A nevetés javíthatja az izomtónust, gondoljunk csak arra, amikor valóban fáj a hasunk a nevetéstől.