A modern kori „népbetegség” tünetei és ellenszerei

A front, mint mumus rengeteg ember életét keseríti meg, ám jó ha, tudja, hogy van megoldás még a kibírhatatlan reakciókra is. A frontérzékenység tünetei ugyan egyénenként más-más formában jelentkeznek, mégis tehet ellene, hogy csökkenjenek a panaszok.

A tudomány kiemelten foglalkozik a meleg- és hidegfrontok emberi szervezetre gyakorolt hatásaival. Ma még azonban mindig nem tudjuk meghatározni, hogy egy-egy emberre vonatkoztatva pontosan milyen panaszokat fog kiváltani a front. Az ok a teljesen eltérő reakciókban keresendő, amelyeket erősen befolyásol az adott személy egészségügyi állapota és életvitele egyaránt.

Mi az a front?

A front olyan légköri képződmény, amely a hideg és meleg légtömegek határán alakul ki. Fronthatás során a hőmérséklet, a páratartalom, a légnyomás, vagy éppen a szélerősség egyidejű, hirtelen változásait lehet megfigyelni. Magyarországot vizsgálva ez azt jelenti, hogy évente 100 fronttal kell megküzdenie annak, aki a legkisebb érzékenységet mutatja a környezet változásai iránt.

Az ország felett heti egy ciklon vonul át, ez pedig heti egy hideg-, illetve egy melegfrontot jelent a gyakorlatban. A környezet ilyen mértékű változására természetesen az ember is reagál, ami bizonyos esetekben egészen szélsőséges, már-már kritikus következményekkel járhat.

Pontosan mit is okoz a meleg-, valamint a hidegfront?

Aligha kell magyarázni egy frontérzékeny embernek, hogy milyen komoly következményekkel jár a front, amit már sokszor 1-2 nappal a betörése előtt éreznek a csontjaikban az arra érzékenyek.

Nem mindenki érzékeny ugyanis ezekre a légköri változásokra, a frontokra főleg a túlhajszolt, stresszes életmódot folytatók, a beteg, vagy az idős emberek reagálnak rosszabbul. Nem tesz jót a fronttal kapcsolatos reakcióknak az sem, ha valaki reumatológiai, továbbá ideg-, szív- és érrendszeri betegségekben szenved.

A fullasztó melegfront

Nehéz megállapítani, hogy a meleg-, vagy a hidegfront a kellemetlenebb, amikor mindkettő járhat gyötrelmes tünetekkel az érzékeny emberek esetében. A melegfrontot már a front átvonulása előtt órákkal lehet érezni. Az emelkedő hőmérséklet és a növekvő páratartalom, valamint a csökkenő légnyomás miatt rendkívül kellemetlen tünetekkel kell szembenéznie a frontérzékeny embernek.

A vérnyomás csökken, a pulzusszám emelkedik, ilyenkor gyakoriak a migrénes panaszok, és a depressziós tünetek sem ritkák.

Fájdalom és görcsök a hidegfront után

A hidegfront okozta kellemetlenségek inkább a front átvonulása után szoktak jelentkezni. Nem meglepő módon ebben az esetben csökken a hőmérséklet és a páratartalom, ezzel szemben a légnyomás viszont nő. A hidegfront főleg az ízületi panaszokra érzékeny embereknek okoz kellemetlen perceket. A reumás panaszok, ízületi fájdalmak ilyenkor sajnos gyakoriak, de vannak, akiknek még ennél is rosszabb dolgokkal kell szembenézniük.

A megfigyelések alapján kimutatták, hogy a hidegfronttal az asztmás rohamok, a gyomor- és az epe- mellett a vesegörcsök gyakorisága éppúgy összefüggésbe hozható, mint a mellkasi panaszok és a koraszülések számának az emelkedése. Az előbbi, rendkívül kellemetlen jelenségek mellett ráadásul a szívinfarktusok gyakoriságát is a hidegfront számlájára írják.

Mindegy mi jön, jelzi a szervezet

Nem nyugodhatnak meg sajnos azok sem, akik úgy érzik, hogy ők csak az egyik, vagy csak a másik típusú frontra érzékenyek, vannak ugyanis olyan tünetek, amelyek hideg- és melegfrontra egyaránt érvényesek. Ha valaki levertséget, vagy alvászavart érez, úgy ítéli meg, hogy a szokottnál ingerlékenyebb és nyugtalanabb, akkor jogosan gyanakodhat fronthatásra. A mindennapi munka során ráadásul különösen kellemetlen és akár komoly veszélyeket is hordozhat magában, ha a frontérzékenység miatt lassulnak a reflexek, csökken a koncentrálóképesség, vagy erős fejfájás jelentkezik.

Van megoldás

Akárcsak a legtöbb betegség esetén, úgy a frontérzékenységnél is elmondható, hogy a helyi kezelésnél sokkal többet ér, és hosszútávon sokkal inkább kifizetődő a megelőzés.

A stresszes életmód kiiktatásával már jó úton haladunk, de az is nagy segítség, ha gondoskodunk a megfelelő vitaminok rendszeres beviteléről (C- és B-vitaminok). Természetesen az ásványi anyagok rendszeres beviteléről sem szabad elfeledkeznünk (főleg a cink és a magnézium pótlásáról gondoskodjunk), a napi 2-3 liter folyadék beviteléről már nem is beszélve.

A rendszeres testmozgás ebben az esetben (is) elengedhetetlen, és még csak nem is kell bonyolult, napi több órát igénybevevő edzésprogramra gondolni. A rendszeresített napi sétákkal is jótékony hatású változás érhető el.

Csak rajtunk múlik

Minden csak azon múlik, hogy a frontérzékeny páciens mennyire akar változtatni az életmódján, apró áldozatokkal már nagy eredmények érhetők el. A megfelelő vitamin és ásványi anyag beviteléről a legtöbb esetben egy felkészült gyógyszerész is nagy segítséget tud nyújtani a panaszosnak, érdemes a vásárlás és adagolás előtt kikérni a tanácsukat.

2016. december 7.