A klímaváltozással együtt fokozódik a parlagfű-allergia

Ha úgy érzi, hogy parlagfű-allergiája egyre rosszabb – valószínűleg igaza van. Az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológiai Akadémia szerint ebben a globális felmelegedés a bűnös.
Ez igen rossz hír annak a körülbelül 36 millió amerikainak, akik parlagfű-allergiában szenvednek, amely az őszi allergiák közül a legmeghatározóbb. A parlagfű-allergia szezonja hivataolsan augusztus 15-én kezdődik, és a globális klímaváltozás valószínűleg egyre súlyosabbá teszi a tüneteket.

A legújabb kutatások szerint a növekvő hőmérséklet és széndioxid-szint hosszabb allergiaszezont és magasabb pollenkoncentrációt okoz. A Journal of Allergy and Clinical Immunology (JACI), az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológiai Akadémia hivatalos lapja egész szeptemberi számát annak a témának szenteli, hogy hogyan hat a klímaváltozás az allergiára. A kutatók abban határozottan egyetértenek, hogy a klímaváltozás rengeteg allergiát okozó növényre van hatással. Ezen kívül hosszabb pollenszezont okoz, és növeli a megbetegedések számát a későnyári időszaktól kezdve. Richard W. Weber, az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológiai Akadémia Aerobiológiai Tanácsának elnöke leírja, hogy a széndioxidszint emelkedése 61-90 százalékkal növelte a pollentermelést bizonyos parlagfüvek esetében. Az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológiai Akadémia adatai szerint egy parlagfű növény egy átlagos szezon alatt 1 milliárd pollenszemcsét termel. Mivel a szemcsék igen könnyűek, akár 300 kilométert is utazhatnak a széllel, így egyetlen szabadtéri hely sincs biztonságban tőlük.

Az allergiainjekciók vagy az immunterápia a parlagfű-allergia esetében 90 százalékig hatékony lehet. A betegek ezen kívül számos egyszerű intézkedéssel enyhíthentnek tüneteiken:

* Tartsuk csukva az ablakokat, hogy a pollenek ne kerülhessenek be a lakásba! Használjunk inkább légkondicionálót, amely megszűri a levegőt!
* Ne menjünk a szabadba, amikor a pollenkoncentráicó a legmagasabb! (általában délelőtt 10 és délután 4 között.)
* Váltsunk ruhát a szabadtéri tartózkodás után, és ne szárítsuk a ruhákat szabad levegőn!
* Alvás előtt zuhanyozzunk le, hogy eltávolítsuk a polleneket a hajunkból és a bőrünkről, így nem keülhetnek be az ágyunkba.
* Ellenőrizzük a napi pollenszintet közvetlen környezetünkben az internet segítségével (pl. a Pollenjelentés.hu oldalon!
* Keressünk fel hivatalos allergológust, hogy diagnosztizálja és kezelje allergiánkat!

Az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológiai Akadémia allergológusokat, asztmaspecialistákat, klinikai immunológusokat, valamint olyan egészségügyi szakembereket tömörít, akik a téma kutatásával és gyógyításával foglalkoznak. Az Akadémiát 1943-ban alapították, és körülbelül 6500 tagja van az Egyesült államokban, Kanadában és 60 más országban.

Medipress