A földimogyoró allergia korai kialakulása

Egy tanulmány szerint a mogyoró és más ételallergia hamarabb kialakul a gyermekeknél, mint a korábbi években. Az ok egyelőre ismeretlen, a szülőknek ezért azt tanácsolják, hogy minél később adjanak allergiára hajlamos gyermekeiknek földimogyorót.
A tanulmányt 140 allergiás gyermek körében vizsgálták, amiből kiderült, hogy a 2000 és 2005 között született gyermekeknél átlagosan 14 hónapos korban jelentkezett az allergia, míg az 1998 és 1999 között születetteknél 22-24 hónapos korban.

„Idősebb korban könnyebb felismerni az allergiás reakciót, hiszen a gyerekek el tudják mondani a maguk módján, ha furcsán érzik magukat. Emiatt is érdemes lenne minél később adni mogyoró tartalmú élelmiszert főként az allergiára hajlamos gyerekeknek.” – állítja Dr. Todd Green a Pittsburgh-i Gyermekkórház professzora.

Az Amerikai Pediátriai Akadémia szaklapjában megjelent tanulmány szerint, ha egy családban előfordult már allergiás betegség, a szülőknek nem kellene mogyorót adniuk a gyermekeknek 3 éves korukig. A gyermekek 1 %-a allergiás valamilyen ételre.

„Még több kutatást kellene végezni, hogy megállapíthassuk, miért emelkedett meg a gyermekek körében a mogyoró allergia, illetve hogyan tudnánk ezt megállítani.” – mondta Anne Munoz-Furlong, a Fairfax-i ételallergia és Anafilaxis Hálózat elnöke.

Amerikában a 12 millió allergiás betegből közel 2 millió allergiás a földimogyoróra, habár 20 % idővel kinövi ezt. A vizsgálatban részvevők többsége más ételekre is allergiás, leggyakrabban a tojásra, szójára, búzára, kagylóra.

A betegek egyharmadánál a mogyoróallergia nehéz légzést, vérnyomásesést, emésztési problémát okoz.

évente közel 200 ember hal meg Amerikában valamilyen allergia következtében, leggyakrabban a mogyoró okozta roham miatt, tudhatjuk meg egy másik tanulmányból, melyet Dr. Wesley Burks, a Duke Egyetem professzora készített.

általában az étel elfogyasztása utáni percekben már jelentkezik az allergiás reakció, viszkető kiütés, duzzanatok a bőrön, légzési nehézség és fulladás.

Burks tanácsa az allergiás betegek számára, hogy legyen otthon mindig antihisztamin készítmény, és ha azzal csillapították a tüneteket, forduljanak orvoshoz.

Dr. Green szerint az ételallergiánál az allergia injekció általában nem használ, bár Duke kutatásai szerint a kis mennyiségekben beadott szer növeli az étellel szembeni toleranciát.