A csontritkulás gyógyszeres kezelése

Hazai adatok
Magyarországon jelenleg mintegy 600 ezer nő és feleannyi (!) férfi szenved az oszteoporózis (csont+ritkulás) orvosi névvel illetett betegségben. Sokszor néma járványnak is nvezeik, mivel eleinte nem is okoz tüneteket. Későbben jellemző lesz a testmagasság csökkenése, a deformált gerinc, az előreeső has, a medence dőllésszögének megváltozása és a jellemző térdtartás…

Töréseink
Csontritkulás miatt évente kb. 80 ezer törés következik be, ebből mintegy 15 ezer combnyaktörés. Ez utóbbi miatti halálozás – fél éven belül – kb. 15%-ot ér el. A túlélők fele tartósan mozgáskorlátozottá válik, és nem önellátó. Érdekes módon e betegség mellett magasabb a szív-érrendszeri betegségek gyakorisága (és halálozási aránya) is.
Még egy adat: a csontritkulás és a szövődmények ellátása éves szinten 25 Mrd Ft.

Hogyan értékelhető a kezelés hatásossága?
•    magasságméréssel
•    csontsűrűség-méréssel
•    biokémiai paraméterek mérésével

A magasságmérés egyszerű módon jelzi a csigolyatestek további összenyomódását.
Csontsűrűség-mérés:
Más néven ODM (oszteo-denzitometria). Ezt több helyütt lehet mérni:
az ágyéki gerincen, a combnyak magasságában és a sípcsonton.

Önmagában a csökkent csontsűrűség nem egyenlő a csontritkulással!

Számos egyéb betegség is okozhat ugyanis csonttömeg-csökkenést.
Mikor van értelme a mérést elvégezni? A kezelés hatékonyságának ellenőrzésére 1-2 évente. Egy éven belül nem nagyon, mert a készülék mérési hibahatárán belüli általában a valódi csökkenés, tehát nem releváns adatot nyernének így.

Biokémiai paraméterek mérése:
Ezek a csontok bomlására jellemzőek, (piridinolin kollagén keresztkötések stb.) ha a gyógyszeres kezelés hatékony, a kezdeti, magasabb értékek 30-50%-kal csökkenhetnek.
Milyen gyógyszerekkel kezelhető a csontritkulás?

 
csontritkulas[eredeti]

Megjegyzés
* Ha a táplálékban lévő kalcium és D-vitamin nem elegendő
** alendronát, rizedronát, ibandronát, zoledronát stb.

Lássuk részleteiben is!

Kalcium
Napi javasolt kalcium-bevitel:
•    gyermekkorban/serdülőkorban: 1500 mg
•    nőknek termékeny korban: 1000 mg
•    terhességben: 1500 mg
•    menopauza után: 1500 mg
•    férfiaknak: 1200 mg.

Tovább fokozni nem érdemes, sőt káros, mivel nőkben napi 2000 mg felett fokozhatja a törésgyakoriságot, férfiakon pedig 1300 mg felett gyakoribbá válik a prosztatarák. Célszerű a táplálékkal való kalciumbevitel.

D-vitaminok
60 év felett a lakosság 1/3-a D-vitamin-hiányos! Ez jobb esetben csontritkulást – rosszabb esetben ún. csontlágyulást okoz. Megelőzés céljából a napi 600-800 NE (nemzetközi egység) elegendő. Lehet lökésterápiát is alkalmazni: 50-100 ezer NE 2-3 havonta 1 alkalommal.

D-vitamin kezelésben rendszeresen ellenőrizni kell a szérum- és vizelet kalcium szintet. 65 év felett (ahol rosszabb a vesefunkció) más D-vitamin származékot kell adni. Érdekesség: újabb kontrollált klinikai vizsgálatok szerint az egyik D-vitamin származék adása jelentősen, akár 50-70%-kal csökkentette az elesésből származó törések számát.

Hormonpótló kezelés
Ösztrogének/progeszteron: javasolt a hormonpótlás idejét maximálni (5 évben), és a lehető legkisebb dózisban alkalmazni, főleg a menopauza tünet-csökkentésére, mellette a csontritkulás rövid távú megelőzésére.
Megjegyzés: sok, nagy nemzetközi vizsgálat történt/történik a hormonpótlás előnyeinek/hátrányainak elemzésére, ezért szerepelt a táblázatban az emlőrák– és a szív-érrendszeri kockázat.
Tibolon: az előbbiek szintetikus származéka, kockázatai hasonlóak.

Biszfoszfonátok
Ún. első vonalbeli gyógyszereknek számítanak, főleg a 60 év feletti gyorsult csontvesztés, vagy a súlyos kockázatok esetén (pl. tartós kortikoszteroid kezelés miatti csontritkulás).
Igen sok ellenőrzött klinikai vizsgálat történt e szerek alkalmazásával, és megállapították, hogy 30-50%-ban képesek csökkenteni a csonttörések számát. A betegek nyomonkövetése 1-4 évig tartott. Adásuk hatásosságát a D-vitaminok erősítik.

Raloxifen
Szintén első vonalbeli kezelésnek számít, késői menopauza utáni csontritkulásban adható jó eredményekkel. Mintegy 50%-ka csökkenti a csonttörési kockázatot, és 2-3%-kal emeli a csontsűrűséget is. További jó hatása, hogy csökkenti az emlődaganatok előfordulását is.

Teriparatid
A mellékpajzsmirigy-hormon-származék adása növeli a csontsűrűséget, és csökkenti a csonttörés kockázatát. Speciális esetekben ajánlott: súlyos csontritkulás esetén, legfeljebb 1,5 évig, és akiknek többszörös csonttörésük volt korábban.

Stronciumsó
Érdekes hatású, mivel a többi szer főként a csontleépülést gátolja, ez viszont inkább a csontképződést segíti elő, helyreállítja a csontanyagcsere egyensúlyát.
A kezelés 5 év után is megtartja hatékonyságát.
Főleg időskori csontritkulásban adandó, ha a csontsűrűség jelentősen csökkent, és a csonttörés kockázata fokozott.

Kalcitonin
Jelenleg már kevésbé alkalmazott szer. Főleg a csigolyák összenyomódásához társuló heves fájdalom esetén adják, időskori csontritkulásban, akiknek a korábban bemutatott szerek ellenjavalltak.

Fluoridok?
Adásuk ma már nem javallt, sőt ellenjavallt.

Anabolikus androgén hormonok
Férfiak esetében adható (a norandrosztenolon) főleg a csökkent nemi működés miatt kialakuló csontritkulás esetén. Előnyös azért is, mert az izomtömeget növeli, ezzel eleséskor csökken a törés esélye.

Hazai irányelvek
A szűrés 65 év felett igazán hatékony

Célirányos kockázatok:
•    alacsony testsúly
•    korábbi (csontritkulásos) törések
•    magasabb életkor
•    kortikoszteroid-kezelés
•    tartós mozgáshiány.

Egyéb kockázatok:
•    látásproblémák
•    nyugtatók szedése
•    szédülés
•    csúszós felületek
•    egyéb gyógyszerek szedése

Népegészségügyi feladat: a gyakori D-vitamin hiány megszüntetése.

Szerző: Dr. Székely Gábor
Forrás: Egészségkalauz

Felhasznált linkek:
http://www.egeszsegkalauz.hu/sziv-es-errendszeri-betegsegek/
http://www.egeszsegkalauz.hu/keresok/betegseg-es-tunet/klimax-102547.html
http://www.egeszsegkalauz.hu/keresok/betegseg-es-tunet/emlorak-102613.html