5 jel, hogy stresszesek vagyunk

Az állandó stressz, ha tartósan megemeli a szervezet adrenalin és kortizol szintjét, katasztrofális lehet az egészségre, hosszú távon megemeli a vérnyomást, és súlyos gyulladásokat okozhat az egész testben. Íme, néhány figyelmeztető jel, mely azt jelzi, hogy stresszesek vagyunk.

Homályos látás

A hosszan tartó stressz a szem körüli apró izmokat is feszültté teheti, rángatózást, kettős látást és fájdalmat okozva – ezt az állapotot asztenópiának, vagy szemfáradtságnak nevezik. Ha bármilyen látási problémája van, azonnal forduljon optikushoz. Amennyiben a munkája miatt sokat kell monitor előtt ülnie, 20 percenként nézzen fel a számítógépről és tartson egy kis szünetet.

Fülfájás, fülzúgás

Néha a betegek fülfájásra, fülzúgásra panaszkodnak, amit azonban nem minden esetben okoz fertőzés. Fejünk és állkapcsunk állapota gyakran lehet árulkodó jel. Nem világos, hogy pontosan miért, de egyesek összeszorítják a fogukat koncentráláskor, gyakran munka közben, akár hosszabb ideig is. Mások álmukban csikorgatják a fogukat. Extrém esetekben az alsó állkapocs ízületei akár be is gyulladhatnak. A kognitív viselkedésterápia segíthet a stressz kezelésében, de emellett érdemes fogvédőt használni, mely megakadályozza az állkapocs összeszorítását és a fogak károsodását. A különböző gyulladáscsökkentők csökkentik az ízületek duzzanatát, míg a lágyabb ételek fogyasztása nem igényel túl sok rágást, így az állkapocs és a fogak pihenni tudnak.

A hasi zsírpárna

A kortizol (stresszhormon) egyik szerepe az, hogy elárasztja a véráramot glükózzal, hogy energiát adjon a gyors cselekvéshez bármilyen fizikai veszély esetén. De amikor ez a „veszély” pszichológiai jellegű, például stresszes munka, akkor szervezet nem használja fel a felesleges glükózt, hogy fizikailag reagáljon. Ehelyett a felesleges glükózt zsírrá alakítja, majd a has környékén eltárolja, ahol rengeteg a kortizol receptor és hasi elhízáshoz vezet. Sajnos köztudott tény, hogy a hasi zsírpárna növekedésével nő a cukorbetegség és a szívbetegségek kockázata is, ami miatt ezt a fajta zsírt komolyan kell venni. Tehát, ha nehezen fér bele a farmernadrágjába, akkor az életében jelenlévő stressz komolyabb vizsgálata fontos és hatékony fogyókúrás eszköz lehet.

Alacsony energiaszint

Kezdetben a stressz megzavarhatja az alvást, ami fáradttá tesz, és olyan stimulánsokhoz nyúlunk, mint a kávé és a cukor. Azonban mindkettő gyors energia-összeomláshoz vezethet, ami tovább zavarhatja az alvást, ami így további extrém energiacsökkenést idéz elő. Tanulmányok szerint összefüggés van a kortizol (stresszhormon) alacsony szintje és a krónikus fáradtság között, ami az úgynevezett kiégés egyik tényezője lehet. Akárhogy is, a stressz szintjének kezelése segít elkerülni az extrém energiacsökkenéseket hosszú távon.

Ételintolerancia

Amikor a szervezet fenyegetést észlel, akár egy elképzeltet is, a vért elvezeti a bélből a végtagizmokba, hogy így készüljön fel a cselekvésre. Ilyenkor csökken az emésztőenzimek kiválasztása, és a gyomor működésének hatékonysága lassul. A stresszhormonok a bél görcsösségét is okozhatják, gyomorfájdalmakat és hasmenést és-vagy székrekedést okozva. Hosszú távon a bél annyira érzékenyé válhat, hogy bizonyos ételeket már nem bír elviselni. Ha érzékeny a bél, akkor segíthet a kiváltó ételek elkerülése, de a stressz leküzdése a leghatékonyabb megoldás. Ne becsüljük alá a stresszkezelés pozitív hatását a bélrendszerre!