4 természetes gyógymód a másnaposságra

A macskajajnak nem kell tönkretennie a buli utáni napunkat, rengeteg tudományosan alátámasztott természetes gyógymód létezik a fej és a test kitisztítására.

Ha alkoholt iszunk, nagy a valószínűsége annak, hogy életünkben legalább egyszer megtapasztaljuk  a másnaposságot. De mi is okozza? Nos, a másnaposság tünetei (beleértve a szájszárazságot, a fejfájást, az émelygést, a hányást, a szédülést, a remegést és a rossz hangulatot) általában akkor jelentkeznek, amikor a vér alkoholtartalma jelentősen csökken, ami általában az ivás utáni reggel jelentkezik. Ahogy a vércukorszint csökken, a glükóztermelés lelassul, amitől gyengének és elesettnek érezzük magunkat. Az alkohol növeli az acetaldehid szintjét is, amely az etanol lebontása során keletkezik a szervezetben, és akár 30-szor mérgezőbb, mint maga az etanol. A hatás? Hányinger, hőhullámok és szapora szívverés és máris a másnapos pokolban találjuk magukat. Szerencsére nem kell egy elsötétített szobában feküdnünk, hogy túléljük az előttünk álló napot – kutatások támasztják alá, hogy az alábbi természetes gyógymódok segíthetnek a másnaposság esetén.

Máriatövis a májnak

Az emberek közel 2000 éve hisznek a máriatövis májat védő erejében, és a kutatások is azt alátámasztják, hogy a máriatövis segíthet az alkohollal összefüggő májbetegségben szenvedőknek is. A máriatövis magjai szilimarin nevű bioflavonoidokat tartalmaznak; a szilibin pedig, a szilimarin legaktívabb összetevője, mely megakadályozza a toxinok májsejtekhez való kötődését, és semlegesíti a szabad gyököket.

N-acetilcisztein

Az aminosav n-acetilcisztein, vagy NAC, az új segítség a másnaposságból történő gyors kilábaláshoz. Bizonyos fehérjedús élelmiszerekben található ez a vegyület, amely csökkentheti az alkohol okozta károkat. Úgy fejti ki hatását, hogy fokozza az antioxidáns glutation termelését, és támogatja a hatékonyabb alkohol-anyagcserét, miközben csökkenti az oxidatív károsodást.

Zöld tea a fejnek

Egy 2015-ös átfogó elemzés azt vizsgálta, hogy a zöld tea hogyan befolyásolja a máj egészségét, és arra a következtetésre jutott, hogy ez az egészséges főzet jelentős védőfaktorral bír a májbetegségek ellen. Az plusz bónusz, hogy koffeint tartalmaz, mely enyhítheti az éjszakai tivornyát követő letargiát és fejfájást.

Gyömbér a hányingerre

Kutatások támasztják alá, hogy a gyömbér jótékony hatással van a másnaposság okozta hányingerre. A gyömbért tartalmazó ételek-italok fogyasztása segíthet megszüntetni az émelygést, és mivel az émelygés a kemoterápia gyakori mellékhatása, sok kutatást végeztek annak tisztázására, hogy ebben az esetben a gyömbér segít-e. Az egyik azt találta, hogy a gyömbér napi fogyasztása akár 40%-kal csökkentette a hányingert a kemoterápiás betegek körében.