3×4 tuti tipp, hogy felkészülten vágjon neki a kempingezésnek

A kempingezés remek kikapcsolódás, de ha nem fordítunk kellő figyelmet a túrazsákunk bepakolására, akkor könnyen rémálom lehet a legkisebb sérülésből is. Összeszedtük azokat a nélkülözhetetlen kellékeket, amik nélkül felelőtlenség elindulni a vadonba. Legyen szó mechanikai, belső, vagy külső sérülésekről, egy felkészült sátrazó mindenre tudja a megoldást.

A sátras kempingezés tipikusan azok közé a pihenési módok közé tartozik, amelyek során megtapasztalható a tökéletes nyugalom, és minimális izgalmak nélkül van lehetőségünk a pihenésre. Sátrazni ugyanakkor felelősségteljes elfoglaltság, pláne ha családdal megy a kiránduló, hiszen az eldugottabb, a lakott területtől távolabb eső területeken a máskor ártalmatlan sérülésből, kisebb meghűlésből is komoly bajunk származhat.

Minden kirándulás alapfelszerelése az elsősegélydoboz, aminek a kempingezés során különösen nagy szerep jut. Óva intenénk azonban mindenkit attól, hogy a bolti pakkot tüzetes átvizsgálás és persze kiegészítés nélkül magával vigye, hiszen a tapasztalataink szerint az korántsem teljes.

Készüljünk fel a sérülésekre

Nem kell magunkkal vinnünk egy orvosi rendelő valamennyi felszerelését, a kisebb sérülések ellátásához szükséges eszközök azonban legyenek nálunk.

 1. sebtapasz: a horzsolások, vágások a kempingezés során szinte mindennaposak, sebtapasz nélkül óvatlanság elindulni.
 2. fertőtlenítő: a hámsérülések elszenvedése után olykor nehézkes az erdő közepén, vagy a patakparton megoldani a seb fertőtlenítését, ezért legyen nálunk valamilyen sebfertőtlenítő.
 3. géz, kötésrögzítő: nagyobb felületi sérülésekhez szükséges, ahol már nem elég a sebtapasz, az öntapadó kötésrögzítő nélkül mit sem ér.
 4. fásli: ficamok, rándulások, zúzódások esetén a kirándulás végét jelentheti, ha nincs nálunk fásli, amellyel szakszerű rögzítőkötést készíthetünk.

 

Betegségre, levertségre

A kempingezés során nem csupán a mechanikai sérüléseknek vagyunk kitéve, a különböző növények, rovarok, betegségek miatt éppen ezért gyógyszerekkel, gyógyhatású készítményekkel is fel kell szerelkeznünk.

 1. vitaminok, ásványi anyagok: immunrendszerünk ellenállóképességének megőrzése érdekében egyébként is erősen ajánlott a rendszeres szedésük, ezt a táborozás során se feledjük. Helyszűke esetén egy jobb minőségű multivitamin-készítmény is megteszi.
 2. láz- és gyulladáscsökkentő: meghűlés esetén, vagy gyulladással járó sérülések kezelése során elengedhetetlen, hiszen sokkal okosabb a legelején elkapni a betegséget. Ha nincs nálunk, akkor félő, hogy az egyszerű meghűlés elharapózik, és komolyabb problémát okoz.
 3. széntabletta, hasfogó: bárkivel előfordulhat, hogy kempingezés során hasmenéses panaszok jelentkeznek nála, ehhez nem is kell semmilyen vírust elkapni. Elég egy rosszul átsütött darab szalonna és egy érzékenyebb gyomor, roppant kellemetlen, ha az erdő közepén szólít valakit 10 percenként a természet.
 4. allergiagyógyszer: allergiásoknak szerintünk nem is kell mondani, de az allergiagyógyszerük nélkül el se induljanak a természetbe.

 

Külső sérülésekre

Ezek csak a legalapvetőbb tartozékai a gyógyszeres ládikánknak, ami nélkül valóban felelőtlenség útra kelni. A természetben előforduló nem túl komoly, ám annál kellemetlenebb „veszélyek” miatt véleményünk szerint a következőket sem árt bepakolni.

 1. naptej: a leégés nem csak az utána következő égető érzés miatt borzasztó, rosszabb esetben a kirándulónak lázas fejfájást is okozhat. Naptejjel mindez megelőzhető.
 2. szúnyog- és kullancsriasztó: kellemetlen és egészségre káros, ha nem védekezünk a vérszívók ellen, ezért ajánlott naponta többször bekenni magunkat kirándulás közben.
 3. krém leégésre, szúnyogcsípésre: akkor sincs veszve semmi, ha már megtörtént a baj, de jobb minél hamarabb kezelni a gyorsabb gyógyulás és a kellemetlenségek elkerülése végett.
 4. krém húzódásra, izomfájdalomra: nem kell feltétlenül megsérülnünk, hogy az izom- és ízületi fájdalmakra alkalmas kenőcsnek hasznát vegyük. Egy nagyobb erdei séta után jelentkező kritikus izomláz esetén is jól jön, kellemesebb lesz tőle a másnap és elkerülhetővé válik vele az erős izomlázból fakadó lázas megbetegedés kialakulása is.

A házi praktikák, korábbi tapasztalatok mellett véleményünk szerint érdemes megfogadni a gyógyszerész tanácsát is. A patikusokhoz naponta fordulnak hasonló kérdésekkel, ennek köszönhetően nemcsak a megfelelő készítményt tudják az érdeklődő figyelmébe ajánlani, de azokra a potenciális veszélyekre és megoldásokra is felhívják a figyelmet, amikre esetleg a kempingező nem is gondolt. Inkább vigyünk magunkkal plusz egy kistáskát, mintsem rossz emlék maradjon a nyaralás.