Kezdődik az iskola!

Szeptember az iskolakezdés hónapja, de a szülők már akkor elkezdenek készülni rá, amikor csemetéik még vidáman pancsikolnak a Balatonban, vagy valamilyen tábor programjait élvezik. Számos dolgot kell megvenni, előkészíteni, hogy a nagy napon (és a további hetekben) a lurkók semmiben ne szenvedjenek hiányt, és bizony már ekkor gondolni kell az egészség hosszú távú megőrzésére is.

Milyen veszély fenyegeti a lurkókat, ha iskolába mennek?

Mitől lesznek hamarosan betegek az egyébként pihent, feltöltődött fiatalok? Nyár hónapjai a pihenésről szólnak, miközben a napfény gondoskodik a D-vitaminraktárak feltöltéséről, a természet pedig gyümölcseivel kényeztet. Az iskolaidőszak első heteiben a gyermekek ebből még bőségesen eléldegélnek, de sajnos hamarosan apadnak a vitaminkészletek, hiszen sokkal kevesebb időt töltenek a szabad levegőn és a befogadott napfény mennyisége is csökken. Majd jön az ősz, és a D-vitamin szintje pótlás nélkül hamarosan hiányba csap át

iskola

Hogyan tartsuk formában a nyáron feltuningolt immunrendszert?

A nagy közösségekben sajnos elég magas a különféle fertőzések terjedésének esélye, emiatt fordul elő pl. a téli időszakban, hogy egy-egy nátha, influenza, vagy mondjuk nyáron egy hasmenéses járvány végigsöpör az egész közösségen. Emiatt nagyon fontos, hogy a nyárin feltuningolt immunrendszert „formában tartsuk” a későbbiekben is. Erre szolgálhatnak különféle táplálékkiegészítők, vitaminkomplexek, de a legjobb, ha igyekszünk télen is változatosan étkezni, illetve elérhetővé tenni a nyári vitaminforrásokat.

A télire elrakható zöldségek – répa, cékla, káposzta, sütőtök – számtalan vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, amire a hideg évszakban szükség lehet. Kiváló vitaminforrást nyújthatnak az aszalt gyümölcsök, amelyeket kíméletes eljárással készítettek, így nem veszítették el a tápanyagaikat.

A gyors lemerülés oka lehet a túlzott stressz, a kis teherbírás, illetve különféle lelki terhek. Ezekre is felkészíthetjük a gyermekeket a megfelelő Schüssler-só, illetve homeopátiás szerek adásával. A Kalium phosphoricum természetes nyugtató, amely erődíti az idegeket, táplálja az agyat és felkészít a legkülönfélébb változások elviselésére. A Calcium phosphoricum a kitartást és a figyelem fenntartását segíti elő. A Magnesium phosphoricum az idegesség, lámpaláz vagy görcsös ragaszkodás megoldása lehet. Szükség esetén a szerek asszerek kombinálhatóak is.

(2015. szeptember 1.)