“Fapados” praktikák megfázás és influenza ellen

Mindenkinek ismerős lehet a következő tünetegyüttes: levertség, piros orr, fejfájás, köhögés, láz. Ebben a kiszolgáltatott helyzetben szervezetünk nem képes felvenni a harcot a megfázás, vagy az influenza erőszakos rohamai ellen, és rövid időn belül ágynak dőlünk.
Néhány hasznos házi praktika azonban sokat javíthat az állapotunkon, és megkönnyítheti a gyógyulásunkat. Azt azonban semmiképpen se feledjük, hogy a házi gyógymódok nem helyettesítik, legfeljebb kiegészítik a szükséges orvosi ellátást.

Ha erős a szervezetünk immunrendszere, akkor sokkal jobban ellenáll kórokozók támadásainak. A nagyfokú stressz, a helytelen táplálkozás, a rendszertelen és mozgásszegény életmód, a környezetünkben lévő vegyi anyagok, azonban mind gyengítik szervezetünket, és immunrendszerünket. Ezért ha azt szeretnénk, hogy immunrendszerünk kifogástalanul kooperáljon velünk, erősíteni és támogatni kell.

natha

Gyógyuljunk házi praktikákkal

Klasszikus segítője immunrendszerünknek a C-vitamin. Ez a vitamin bevihető gyümölcsökkel (például kiwivel, naranccsal, citrommal), de savanyú káposztával, vagy pezsgőtablettával is. Vesekő esetén azonban figyeljünk a nagy dózisú C-vitamin bevitel elkerülésére, mert az, komplikációkat eredményezhet. és ne kövessük el azt a hibát, hogy közvetlenül forró teánkba csepegtetjük bele a citromlét, mert a C-vitamin magas hőfokon bomlásnak indul.
Kevésbé közismert, de a bíbor kasvirág is jó szolgálatot tehet nekünk, mivel frissen préselt levének legfontosabb hatóanyaga az arabinogalaktán nevű szénhidrát, amely magához köti a kórokozókat, és odavonzza a fehérvérsejteket, ezzel megkönnyítve a falósejtek dolgát.
Vöröshagyma alkalmazásával is nagyszerű eredményeket érhetünk meghűlés esetén, ha a hagyma illatát beszívjuk, vagy teaként felszolgáljuk magunknak. Inhalálás esetén jól érvényesül a hagyma baktériumölő hatása, valamint az illóolaja kiválóan tisztítja a tüdőt, és oldja a hörgők görcsét is.
Fokhagyma, mint ismeretes, meghatározó kelléke a népi gyógyászatnak. Megfázáskor is nagy hasznát vehetjük antibakteriális és vírusölő hatásának. Használatával könnyebben elmúlik az orrdugulás, és javul az étvágy. Ha megelőzésre használjuk, akkor legalább hetente egyszer együnk nyers fokhagymát pirított kenyérrel, vagy ha nem szeretnénk egész nap illatozni, reszeljünk le három-négy gerezd fokhagymát és keverjük el egy pohár natúr joghurtban.
Kamilla hatása vitathatatlanul az egyik legsokoldalúbb gyógynövény. így nemcsoda, hogy megfázáskor a kamilla gőzölése, enyhíti a köhögést és a vírusos, illetve bakteriális légúti fertőzések tüneteit, és az ilyen megbetegedések esetén jól érvényesül az immunrendszer működést serkentő hatása is.

csipkebogyó teaA csipkebogyót, sajnos ma már egyre kevesebben használják, pedig a természetben megtalálható vadrózsa termése rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, amelyre az influenzás időszakban igen csak nagy szükségünk lehet. Forró teaként mézzel ízesítve gyakran használták a népi gyógyászatban lázcsillapítóként. Fontos még megemlíteni, hogy a csipkebogyóból készült lekvárnak még étvágygerjesztő hatása is van

Az eukaliptuszos illóolaj is csodákra képes, mivel inhalálása megszünteti az orrdugulást, és csökkenti a kellemetlen fejfájást, rossz közérzetet is.
Torokfájásunkra gyógyír lehet, ha jóféle pálinka gurítunk le rajta, mivel az alkohol kiválóan elűzi a baktérium-tenyészetet. Legjobb, ha kiváló minőségű saját készítésű mézes házi pálinkát fogyasztunk. Elkészítése könnyen kivitelezhető: két evőkanál mézre öntsünk két cl házi pálinkát, majd forraljuk fel, és hagyjuk hűlni. Ezután egy dolgunk maradt: fogyasszuk egészséggel.

Tovább érdemes megemlíteni meghűléses panaszok kezelésénél a jól bevált, és nagyszerű hatású mézet, a teát, a meleg csirkehús-, vagy zöldségerőlevest.